Redaktör'n

Tankar om fotografi från Fotosidans redaktör Magnus Fröderberg.

Gatufoto med Fujifilm X-T5 – HCB-style i Uppsala

Att testa kameror och objektiv som frilansare innebär ofta att prylarna måste hänga med på fritiden för att man ska få tillräckligt med möjligheter att utforska egenskaperna. Och för att få passande bilder till artikeln.

I helgen var jag och min särbo på en liten minisemester i Uppsala. Fotografering stod långt ned på dagordningen och jag tog bara med mig de saker jag har inne för test just nu: Nya Fujifilm X-T5 och den nya normalen XF 30 mm f/2,8 Macro.

Jag var lite skeptisk att det skulle bli så många bilder. Jag brukar använda en normalzoom för gatufoto, eller möjligen 28 mm vidvinkel. Men Henri Cartier-Bresson lyckades bra med normalen, så jag körde på det.

Det visade sig gå över förväntan bra med normalen. En anledning kan ju vara att det inte är lika trångt med folk i Uppsala som i Stockholm, och man kan därför jobba på längre egenskap. Jag saknade inte zoomen, men ljusstyrka f/2,8 var lite begränsande i novembermörket. 

Uppsala gav verkligen mersmak, trots att jag är lundensare. Jag kan verkligen tänka mig att komma tillbaka under våren för att fotografera mer ambitiöst på gatorna.

Ingela lät systemkameran ligga hemma och fotograferade bara med mobilen. Dagens mobilkameror är smått fantastiska i svagt ljus med sin förmåga att slå ihop flera exponeringar.

Inlagt 2022-11-15 23:12 | Läst 1700 ggr. | Permalink
Valde mellan XT5 men köpte H2 och är mycket nöjd. Bra ljusstyrka är verkligen bra dessa dagar men du fick till det ändå!
Svar från froderberg 2022-11-16 19:14
Tack. Ja, ljusstyrka är sällan fel. Fujis f/1,4-gluggar är inte heller så besvärande stora.
Som du redan vet så gillar jag verkligen Bresson-stilen. Tycker du lyckades bra i novembermörkret.
Svar från froderberg 2022-11-16 19:13
Man får komma ut ur idet ibland och utmana mörkret. Ska nog köra normal lite oftare.
Fin gloria på telefonmannen!(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?


Lägg till

Tidigare blogginlägg