Redaktör'n

Tankar om fotografi från Fotosidans redaktör Magnus Fröderberg.

Premiär för nytt gatufoto-objektiv | Raggare i fokus

Raggarbilsträffen Summer Meet i Västerås är en av sommarens fotografiska höjdpunkter även om det inte är samma happening och folkfest som förr. Kommunen vill inte veta av någon cruising och träffen sker samma helg som Power Meet i Lidköping. Lägg till ostadigt väder och att många inte längre har råd att köra och reparera sina raggarbilar – så får du en tillställning som är en skugga av sitt forna jag. Men det är ändå värt ett besök.

Jag for till Västerås med min vapendragare Joakim K E Johansson likt många andra tidigare somrar. Han hade svårt att välja bildstil inför trippen: Svartvitt eller färg? Blixt eller naturligt ljus? Kanske är det bäst att konsekvent hålla sig till en bildstil?

Joakim valde till slut svartvitt och att krydda med blixt. Här kan du se hans bilder från Summer Meet i Västerås.

För mig är det alltid färg som gäller och väldigt sällan blixt. Jag gillar att använda färg som en komponent i kompositionen och ibland för att lättare fånga känslan på plats. Blixten åker mest fram i solsken för att lätta upp skuggorna – inte för att ge en mer dramatisk effekt. Normal reportagestil med andra ord.

Det blir alltid mycket snack om gatufoto när vi är ute och fotograferar. Denna gång diskuterade vi bland annat bildstilar och hur krångligt det kan vara att växla mellan olika bildstilar. Det är något som jag undviker. Jag fotograferar i stort sett på samma sätt om jag tar egna gatufotografier eller pressbilder på uppdrag, det är mer vad jag fotograferar som skiljer – inte hur.

Den här hållningen gör att jag ofta har med mig ett andra kamerahus med en telezoom. Att använda tele är mycket ovanligt bland gatufotografer, men tillhör den dagliga standardutrustningen för press- och reportagefotografer. Detta trots att gatu- och reportagefoto i mångt och mycket liknar varandra.

Mer än 95 procent av bilderna tar jag dock med vidvinkel. Så även denna gång då Canons nya pannkaksobjektiv RF 28 mm f/2,8 STM satt på ena kamerahuset. Objektivet är mycket lätt och kompakt, vilket är väldigt välkommet när jag går runt i flera timmar och fotograferar. 

Att gatufotografera med vidvinkel är i grunden väldigt lätt. Där är bara att sikta och trycka av när man ser något intressant – svårigheten är mer att våga. På ett sådant här evenemang är tröskeln lägre än på en vanlig gata – folk tolererar mer knasigheter. Därför kunde Joakim hoppa fram som gubben i lådan och överraska folk med sitt blixtrande utan några sura miner. Man han råkade ibland hoppa fram framför min kamera ...

Efter knappt två timmar på flygfältet kändes det som att vi hade fotograferat alla intressanta personer minst två gånger och det var dags att fylla på energireserverna.

Efter att ha ätit god, men inte så mättande, vietnamesisk mat drog vi till köpcentret Hälla i Västerås där folk samlas för att kolla på bilar som gör "burnouts", det vill säga slirar med däcken så att det uppstår massor av gummirök.

I Hälla fann vi den folkfest vi saknade på Summer Meet-området. Här var det tätt med folk och många som festade trots att lagens långa arm hällde ut så mycket starka drycker de kunde.

Precis som på flygfältet fanns här en hel del sköna personligheter.

Efter en timme var lungorna fyllda med gummirök och vi valde att åka hem och ha fredagsmys med våra barn, som de mesiga förortspappor vi båda är. Nästa gång ska vi stanna tills mörkrets inbrott, minst.

#gatufoto #street #streetphotography #summermeet

Inlagt 2023-07-09 20:20 | Läst 683 ggr. | Permalink
Intressant o kul bildserie! Gillar särskilt bilden med flickan på axeln för ljuset och paraplyerna och stämnoingen och pappan och flickan.
Jag är imponerad över att du satte så många riktigt bra bilder. Dina erfarenheter från pressfoto märks verkligen i sådana här sammanhang. Kul text också :-)
Bra bildserie och text, som ger fin känsla av tillställningen. Och helt rätt i färg - första bilden är ju jätteläcker med det rödsvarta. Fastnade dessutom för näst sista, på barnet uppe på axlarna, som jag tolkar som gäspandes och passar ju perfekt mot slutet av inlägget…
Bra bilder och text! I min ålder orkar man knappt vara vaken till mörkrets inbrott så här års ...
Snyggt jobbat. Det är lite intressant det du skriver om gatufotots konventioner, att teleobjektiv är så ovanligt. Jag förstår ju anledningen, att man ska vara inne i smeten och så vidare, men jag tycker ofta det finns skäl att krydda en samling bilder där vidvinkel dominerar med några detaljer eller en komprimerad vy på avstånd. Så jobbar jag med reportage, och som du är inne på så borde samma sak gälla oavsett genre.(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?


Lägg till

Tidigare blogginlägg