Redaktör'n

Tankar om fotografi från Fotosidans redaktör Magnus Fröderberg.

18.000 steg i stadens heta stenöken

Nya fotoprylar brukar stimulera fotolusten. Min nya Canon Eos R5 går verkligen varm dessa dagar, både bildligt och bokstavligt. Det beror inte bara på att jag ska skriva en recension om kameran och för att det är kul att utforska kamerans möjligheter. Utan också för att den blir rätt varm när man har den påslagen i några timmar en varm sommardag.

Idag har jag varit på Parken Zoo i Eskilstuna för att prova ögon-AF med djur. Och för att det var en aktivitet som passade hela familjen.

Igår tog jag och min trogne följeslagare på gatorna, Joakim K E Johansson, en runda på Stockholms gator trots att klicksilvret låg nära 30 grader och solen inte skuggades av något moln. Han ville prova sin nya Fujifilm X-T4 för gatufoto och jag min Eos R5.

Jag har redan tidigare tagit en runda på stan med nya Eos R5 och R6. Då fotograferade jag mest med den stora ljusstarka normalzoomen RF 24-70/2,8L IS USM. Den här gången monterade jag istället på RF 35/1,8 IS STM Macro som är mitt tänkta gatufotoobjektiv. Det är befriande mycket lättare och kompaktare. 

Gatufoto med telefoto. Bakifrån dessutom. Snacka om No No.

Till Joakims halvallvarliga förfäran hade jag med en telezoom monterat på ett annat kamerahus. Teleobjektiv anses lite fult inom gatufoto. Som om det vore en sport att komma så fysiskt nära sina motiv som möjligt. För mig som sysslar mycket med reportagefotografering är det ett konstigt sätt att resonera på.

Det blir ändå få bilder tagna med telezoomen på gatan eftersom det är svårt att få till den komplexitet i bilderna som jag strävar efter. Det blir mer som att man riktar all uppmärksamhet på en detalj. Det funkar ibland för mig, men oftast inte, och då passar vidvinkeln bättre.

En påtaglig skillnad mot förra gatufotorundan var mängden folk på stan. Då var det inte knökfullt precis, men igår var det ganska öde. Antagligen färre turister och stockholmarna hade bättre saker för sig än att svettas i stan.

Det som dominerade stadsbilden var fotografer. Överallt dök det upp enstaka personer eller grupper med kameror. Förklaringen stavas Stockholm Fotomaraton. 

Jag vet inte vad de hade för ämnen i år, men jag lyckades uppfatta ett: "2020". Ingen aning om hur jag skulle gestalta det temat – men det är väl också därför som jag aldrig deltagit i tävlingen.

Jag tycker faktiskt att det är bra när det är lite glesare med folk på stan. Inte bara för pandemins skull, utan också för att det är lättare att renodla sina bilder - att kunna utnyttja ytor i gaturummet och slippa personer i bilderna som inte tillför något.

Gårdagens runda på stan hade också ett bestämt mål – att hämta ut en fotobok av Roger Thuresson om Hong Kong kring millennieskiftet på Rönnells Antikvariat. Fotojournalisten Lars Dareberg uppmärksammade mig på boken i sin videoblogg. Eftersom Joakim och jag länge pratat om att åka dit och fotografera så köpte jag boken.

Här kommer några fler bilder från rundan:


Vilken bild gillar du bäst?

Inlagt 2020-08-17 00:38 | Läst 3824 ggr. | Permalink
Hej Magnus,
Alltid kul att se dina bilder.
Biltema-korven och polisen är roliga tidsdokument. Så jag tycker du fångade 2020 bra.
Ha det väl
Bob
Svar från froderberg 2020-08-17 10:56
Tack professor'n! Det är väl tur att det finns sådan som vi som dokumenterar samtiden. Ville gå in och kolla på Epsteins utställning med gatufoto på Stadsmuseet, men det var för kort om tid för det denna gång. Med tiden uppskattar nog fler bilderna som tidsdokument.
Polisen, vilken toppenbild!
Hälsningar Lena
Svar från froderberg 2020-08-17 10:54
Han insåg nog själv komiken och bjöd på det :)
Hej! Fina bilder men eftersom jag är polis blir den sista min favorit!
Svar från froderberg 2020-08-17 10:54
Hehe, jag köper den motiveringen!
Föredrar den lite mörka bilden med tjejen mot väggen, inte så mycket störande i den
Svar från froderberg 2020-08-17 10:52
Jag gillar också lite lugnare bilder. Om det sen är en tjej eller inte låter jag vara osagt ... kanske icke-binär?
Magarna som skjuter varandra tycker jag är kul.

MVH Janne
Svar från froderberg 2020-08-17 10:52
Ja, den blev lite rolig. :) Tack.
Jag är imponerad! Själv fick jag inte till något speciellt alls. Hade det faktiskt lite svårt med min X-T4. Saknade den optiska sökaren på min X-Pro2 som jag nog tycker funkar bättre för just gatufoto. Men, det är väl mest en vanesak så jag ska testa igen.

Hursomhelst, nu blir jag motiverad till att göra bättre ifrån mig. Så nästa gång, då jäv......
Svar från froderberg 2020-08-17 10:53
Håll i den där revanchkänslan så ska det nog gå bra nästa gång :)
Tjejen med vattenflaskan e min favo! Hur vore den i svartvitt? :)
/B
Svar från froderberg 2020-08-17 12:48
Jo, den skulle nog bli bättre i svartvitt. Men jag vill egentligen hålla mig till färg.
Gillar vinjettbilden så klart. Sen tror jag sista bilden med polisen skulle bli jättefin i svarvitt och att man hämtar fram alla detaljer.
Många bra bilder som vanligt. Men den första bilden på flickan och vattenflaskan och den sista på frimurarpolisen med elscooter och glass gillar jag lite extra! Tidigare var jag gatufotofundamentalist och då var det 21mm eller allra helst 35mm som gällde. Men allt fler reportagejobb fick mig att tänka om. Nu kör jag ofta utomhusreportage med ett 18-135 (27-200) eller med 24-105, mest för att det är bekvämt med zoom och för att det ger mig möjlighet att koncentrera mig på detaljer när jag så vill. Men jag brukar alltid ha med mig en Leica med en ljusstark 35mm, ibland är det bara den kameran som jag använder! :)
/Mikael
He he, bra bilder här! Tycker nog polisen blev bäst, honom har jag fotat många gånger.. 'I rikets tjänst' har jag för mig att det står på hans arm på latin..
Hälsn!



(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?


Lägg till

Tidigare blogginlägg