Redaktör'n

Tankar om fotografi från Fotosidans redaktör Magnus Fröderberg.

Mina bästa street-bilder 2023

Det gångna året fotograferade jag mer på gatorna än på många år. Det känns skönt och har lönat sig i form av flera lyckade bilar. Jag hoppas kunna vara minst lika aktiv under 2024. 

Även i rollen som yrkesfotograf kan jag konstatera att jag haft ovanligt många uppdrag under 2023. För 2024 ser mängden videouppdrag ut att öka.

En vanlig dag på jobbet som fotograf. Foto: Alrik Söderlind

Kort sagt skulle jag kunna säga att jag haft flow i gatufotograferandet – ett känslostadium där glädjen från en fotorunda ger kraft och lust till nästa.

Mitt privata fotograferande har inte bara bestått av gatufoto – jag har även plåtat av en del av mina gamla negativ och diabilder.

Färjan mellan Rødby och Puttgarten 1990. Canon FTb med FD 50 mm f/1,4 och Kodak Tri-X.

Ryttaren Hugo Simon skriver autografer på Stortorget i Malmö under Malmöfestivalen 1990. Canon FTb med FD 28 mm f/2,8 och Kodak Tri-X.

Bilderna ovan är tagna i svartvitt, helt enkelt för att det var billigast för en högstadieelev att fotografera med svartvit film i 30-meterslängd och framkalla hemma. Idag fotograferar jag nästan uteslutande i färg. Jag tycker helt enkelt att det passar mig bättre och är en bra utmaning. Jag gillar komposition och då blir färgen ett extra element att jobba med.

Det är inte snö här i Stockholm under så långa perioder under året. Så det gäller att passa på. Snön kan bjuda på en del annorlunda bilder.

En del tycks dock vilja leva som om snön inte fanns:

Och andra flyr snön:

Min vän Joakim K E Johansson har också gjort en sammanställning över sitt gatufotograferande 2023. Precis som Joakim kan jag konstatera att jag är dålig på att göra något av bilderna. Fokus ligger alltid på att ta nya. Men nu har jag i alla fall börjat på två fotoprojekt som jag tror kan bli något. Här är en ledtråd.

Faktum är att fotoprojekt kan fungera som en effektiv motor som får en att ge sig ut och fotografera och inte gå i samma hjulspår som tidigare. 

Ett annat faktum är att fotograferandet följer utetemperaturen och ljuset. Under de kalla och mörka vintermånaderna blir det mindre fotograferat. Nästan så att man går i ide under den mörkaste perioden. Sen när vårsolen kommer fram vaknar fotolusten till.

Jag tillbringar sedan några år tillbaka en del tid i Tornedalen där vi har en stuga. Under påskhelgen gjorde jag ett försök till gatufoto i Pajala. Det var överhuvudtaget svårt att få syn på en människa där. 

I mitt jobb som motorjournalist och fotograf får jag resa en hel del, men tyvärr finns det sällan tid och möjlighet att ta egna bilder. Formel-E-tävlingen på flygplatsen Tempelhof i Berlin var ett undantag. Då hann jag både med at fota publik och lite på stan.

Men som vanligt blev det mest bilder i Stockholm. Och på sätt och viss känns det bra. "Gräv där du står", sägs det och jag tror att jag har möjlighet att få ut mer av min hemstad Stockholm än någon avlägsen storstad som jag inte känner lika väl. Men visst är det stimulerande att fotografera i nya miljöer.

Här kommer några bilder från Stockholm:

Mitt jobb har flyttat från Solna till Östermalm vid Karlaplan vilket gjort att jag fått lite nya jaktmarker.

Det nya jobbet ger också nytt resmönster, och jag har börjat fotografera mer i kollektivtrafiken. Det är för övrigt ett bra ställe att fotografera under mörka vintermånader.

Under flera år har jag och Joakim K E Johansson åkt till Västerås för att fotografera när raggarna samlas. Det gjorde vi även i år.

Innan jag avslutar den här resumén över året som gott bjuder jag på ytterligare några knäpp som känns som att de satt.

Tack för att du orkade läsa och kolla så här långt.

Vilken av bilderna ovan gillar du mest?

Inlagt 2024-01-03 13:34 | Läst 1214 ggr. | Permalink
Hej Magnus,
Dina bilder håller verkligen hög klass. Dina bilder med form och färg är något av ditt signum.
Stockholm har verkligen mycket att bjuda på, men dina snöbilder från norr är bra.
God fortsättning
Bob
Du har verkligen hållit igång under året. Imponerande och inspirerande att se.

Du är väldigt bra på att fånga kul detaljer, knasiga situationer och lite udda personligheter.

Gillar framförallt den första bilden som av någon anledning talar extra mycket till mig :-)

Jag ser fram emot att se vad du lyckas prestera under 2024.
Eftersom du frågade: "vilken av bilderna ovan gillar du mest?" säger jag bilden på den svarta figuren (tjej eller kille?) som går på ett svartvitt torg? med någon slags röda "installationer" på sidorna - hoppas du förstår vad jag menar. Jag gillar komposition och enkelhet. Verkar vara bild #24.

Övriga bilder var inte heller dåliga.
/Tomas
ztenlund 2024-01-03 21:38
Svartvitt torg = Sergels torg ;)
Härligt gatufoto Magnus -Jag blir glad av ditt material!
Härligt fångade ögonblick! Tack för att du delar med dig av dessa.
Riktigt bra bilder!.Humor, händelser i vardagen. Gillas verkligen!
/ Bengt.
fantastisk fin mångfald i bilder på gatan, händer saker i varje bild. Det var ett gott år 2023.Ser fram emot 2024.
Göran
Många bra, fina och roliga bilder, gillar bäst killen med två fiskespön och killen och tjejen som väntar på pendeltåget. Killen och tjejen har något tungt och allvarsamt över sig gör den till en stark bild.
/Mikael
Mannen med blårutiga kostymen och gula flugan är ju precis som JR i serien Dallas på den gamla tiden.
Han stack verkligen ut lite extra ;)

Sen att man går lite i ide över vintern är inte konstigt om man inte gillar brusiga, mörka, dramatiska och kalla bilder. De är kul ibland.
Nej längtan efter vår värme ljus och glada bilder värmer mera.

Din samling här visar att du varit mycket aktiv och tagit fina bilder



(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?


Lägg till

Tidigare blogginlägg