Redaktör'n

Tankar om fotografi från Fotosidans redaktör Magnus Fröderberg.

Bildkval - RIFO 2011

Tävlingarna duggat tätt och det är hög tid att skicka in bilder till RIFO - Fotoklubbarnas årliga trävling och träff. Här är  bilderna jag valt.

Jag har varit aktiv i fotoklubbsrörelsen sedan jag gick med i Malmö Fotoklubb (numer FFiM) som 13-åring 1988. Tävlingsverksamheten är en av hörnstenarna, men inte för att det är så viktigt att vinna utan för att få höra kritiken från domaren.

I större tävlingar ges tyvärr bara kritik till de belönade bilderna. Det skulle ta för lång tid att skriva något om varje bild. I vår klubb, Enskede FK, har vi sedan många år bestämt att alla bilder ska bedömas.

Som storstadsklubb kan vi hållas oss med lyxen att bara låta yrkesfotografer eller andra bildproffs vara domare. Den allmänna meningen i klubben är att kritiken blir mer konstruktiv och att bedömningen inte färgas av hur en bra fotoklubbsbild anses vara. Och sen blir det ju himla intressant att höra och se när fotografen visar sina egna bilder. Nästa gång kommer Staffan Widstrand.

Inom fotoklubbarna finns en karriärstrappa där man först tävlar på klubbnivå och sedan går vidare till distrikt, riks och internationellt. Det är en fin tanke att man kan vässa sin förmåga i den lokala klubben innan man går vidare, men det förutsätter ju att bildsynen är lika över hela linjen.

Tack och lov finns inte någon sådan linje även om skällsordet "Fotoklubbsbild" har ett visst berättigande. Det är lättare att vinna med snyggt komponerade färgglada bilder som saknar synbara fel än en ruffig och kornig bild som bara bygger på en känsla.

Jag tycker att det finna många duktiga fotografer i vår klubb som alla har sin bildstil. Alla domare kan dock inte se det och för en tid sedan blev vi sämsta klubb i en regional tävling. Vår subjektiva syn på saken är naturligtvis att vi hade mer utvecklad bildsyn än domarna.

Rifo, den högsta nationella tävlingen, brukar ha bra domare och därför är det kul att skicka in bilder dit. Tyvärr är jag alltid för sent ute med att göra utskrifter och montera bilder. Diaklassen är bara att glömma (i vår klubb har vi istället en projektionsklass för digitalt och dia som visas med projektor). Kvar är att skicka in bilder till digitalsalongen.

Här är mitt val för i år.


"Efter jobbet"


"Pendlare"

 
"Kampen"


"Bakom idyllen"

Det är inte så viktigt för mig att vinna att jag spekulerar i vilka som juryn kan tänkas gilla. Men gillar juryn samma bilder som jag så blir jag glad.

Ska du också skicka in bilder till Rifo? Örjan Fredriksson ska i alla fall.

Inlagt 2011-01-24 15:38 | Läst 7113 ggr. | Permalink
Har laddat upp mina bidrag
Tänkte vänta med att visa dem till senare
Vill inte påverka juryn ;-)

Ska även skicka in påsikts bilder, de väljs ut i kväll
Har några färdigmonterade som inte tävlat i RIFO tidigare.
eftersom de var framgångsrika i SVEFO kan man nog prova dem en sväng i RIFO

Lycka till
Svar från froderberg 2011-01-24 17:22
Undrar om juryn läser Fotosidans bloggar... ;)
I dagens medievärld är det naturligt att använda sina bilder till bloggar och artiklar, så risken finns alltid att juryn känner igen en bild. Jag antar att de är tillräckligt kompetenta för att det inte ska spela roll.
Vill du höra amatördomare Thomas utlåtande? Det kommer här i vilket fall:

"Efter jobbet" har ett uppseendeväckande motiv men det räcker inte för att lyfta fotografiet, om man tänker sig till exempel mig där i fokus skulle bilden bli helt ointressant.
"Pendlare" är skön! Himlen ger en lätthet åt bilden som man gärna överför till livet som helhet, det ger en feelgoodkänsla. Antagligen bidrar kompositionen till detta. Tyvärr går inte mannens kostym ihop med den svarta muren. Inget som fotografen kan göra något åt men en ljus mur eller ljus kostym hade placerat den här bilden i topp.
"Bakom idyllen" är helt absurd och här är det verkligen grabbarna som gör bilden till en favorit. Den ursvenska idyllen och deras trivsamma gemyt, det skulle kunna vara ett väggbroderi från förra sekelskiftet om det inte vore för kläderna.
Men den får ge sig för "Kampen", som fullständigt skriker ut just det bildtiteln säger. Spända muskler, grimaser, svettdroppar. Vilken sport det handlar om spelar ingen roll, det är kampen det handlar om. Skickligt återgivet på bästa filmmanér med kort skärpedjup och tajt beskärning, det är visserligen standardhandgrepp men ack så effektivt. Och det kräver dessutom sin fotograf.

Lycka till! /Thomas
Svar från froderberg 2011-01-24 20:02
Underbart. Det var riktigt kul att läsa.
Ser bra ut
Lycka till :)



(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg