Redaktör'n

Tankar om fotografi från Fotosidans redaktör Magnus Fröderberg.

Plåtat, photoshoppat, fakturerat och klart

Man hamnar lätt i genre som yrkesfotograf, särskilt i storstan. Det gäller att vara specialiserad på något för sticka ut.

Jag säljer mig som en jävel på ögonblicksbilder till tidningar eller informationsavdelningar som vill fylla sitt bildarkiv. Eller rättare sagt, jag säljer mig inte alls utan det är vad jag kommunicerar passivt. Jag har inte så mycket tid för nya kunder. Lagom mycket jobb flyter in ändå.

En av mina uppdragsgivare skiter fullt i vad jag tror mig vara bra på.
– Kan du plåta drinkar på Grand Hotell?, frågade han en gång?
– Ehhh, jo, det ska väl gå.
Han verkar lita på mig som fotograf och gillar att få annorlunda bildlösningar. Som när en pressfotograf plåtar drinkar i befintlig belysning.

På senare tid har det blivit lite jobb åt inredningstidningar. Känns inte helt som jag, men det har varit kul uppdrag.
Idag åkte jag till andra sidan stan och plåtade ett nyrenoverat kök som nästan var klart. Själva fotograferingen tog 45 minuter och bilkörningen det dubbla. Sen hem för två timmars bildbehandling och lyssnande på P3 Dokumentär via Itunes.

Vissa jobb med kan bli sega att bildbehandla om jag inte får ur mig dem direkt. För att undvika den jobbiga känslan planerar jag numer alltid in bildbehandlingstid direkt i anslutning till fotograferingen. I höstas plåtade jag två bröllop med festligheter, båda på en lördag och dagen efter var bilderna klara till parens förvåning.

Blir bilderna klara snabbt kommer också pengarna in snabbare. Inte dumt alls. :)


Drinkbilder på Grand Hotell och East på Stureplan.


Ett av höstens bröllop

Inlagt 2011-02-13 19:46 | Läst 9150 ggr. | Permalink
Härligt Magnus! Men var tog bilderna från gårdagens volleyboll vägen? Kul att träffa dig i Satelliten. Tage lät ju riktigt snäll mot dig =)

Ha det gott
Janne "den där domarjäveln"
Svar från froderberg 2011-02-13 22:33
Dom kommer imorgon. Jobb går före nöje.
Sirhalge 2011-02-13 22:38
Jo det är sunt.. Därför han jag inte prata mer skit med er.
Jag har en kompis som jobbar mycket med bröllopsfotografering. Han har med sig en PC till fotograferingen och lämnar en CD med bilder direkt. Detta är otroligt uppskattat. Folk har betalat en resa för honom från t ex Skottland till Rom för att fotografera deras bröllop. Så högt skattat kan det vara att få bilderna i direkt. Hans prissättning är helt flat också, de betalar ett fast pris och får sin CD med alla bilderna, och får använda dem hur de vill.

Tydligen en fungerande affärsidé.
Svar från froderberg 2011-02-14 07:09
Jag kör också med fast pris, men jag vill gå igenom bilderna noga innan jag lämnar ifrån mig dem.



(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg