Redaktör'n

Tankar om fotografi från Fotosidans redaktör Magnus Fröderberg.

Bokrean är en fest för bokfantaster som jag

Årets bokrea har dragit igång. Även om katalogerna som damp ner i brevlådan inte innehåller så många fotoböcker kan man ofta fynda i butikerna.

Jag hade perfekt tajming för ett antal år sedan. Jag hade precis avslutat en anställning som redaktör och fick ett rejält tilltaget presentkort på Akademibokhandeln dagen innan rean startade.

I butiken i centrala Stockholm fanns fler fotoböcker än jag vågat hoppas på och jag gick därifrån med precis så mycket fotoböcker som jag orkade bära.

I år är det köpstopp för min del. Jag har en stor svaghet för fotoböcker och handlar rätt ofta. Liksom en av mina kompisar försöker jag hålla mig till en bok i månaden. Det är inte någon betungande utgift, men blir det en hyfsad bokhög om året som ger behållning livet ut. Skönlitteratur läser jag oftast inte om. Fotoböckerna åker fram titt som tätt för att ge inspiration eller bara skön stund i soffan.

För några år sedan lyssnade jag på Per Lindström (fd bildchef på Sydsvenskan och chefredaktör på Aktuell Fotografi). Han berättade om sitt samlande av fotoböcker. Bland annat sa han att fotoböcker var en bra sak att lägga sina pengar på. Av 20 böcker blir bara två värdelösa. En blir riktigt värdefull och resten håller ett jämn värde. Så är det knappast med massproducerad skönlitteratur som lätt bara blir statusmarkörer i bokhyllan.

Jag vet inte om jag ska kalla mig samlare. Jag köper böcker som jag gillar. That's it.

Däremot har fotoböcker alltid spelat en viktig roll i min fotografiska utveckling, särskilt i början. Min pappa har en hel del fotoböcker och fototidningar i sitt bibliotek. Under högstadie- och gymnasietiden satt jag många nätter och läste fototidningar och kollade i fotoböcker. Genom dem hittade jag den fotografi som rör mig mest och jag vässade mitt bildseende.

En bok som rörde mig alldeles särskilt är Ralph Nykvists bok "I Sverige" med vardagliga bilder från olika delar av landet (se bilden överst). Flera av bilderna kan kallas gatufotografi och håller högsta klass. Ofta finns det någon underfundig detalj som är mästerlig. Ännu idag betyder den boken mycket för mig.

Under gymnasietiden kom Lars Tunbjörk med sin bok "Landet utom sig". Jag lånade den flera gånger på Simrishamns bibliotek men hade inte råd att köpa den då. Alla pengar gick till film och fotopapper. Jag såg faktiskt Lars Tunbjörk en gång när han fotograferade till boken på Kiviks marknad med sin 6x7 Plaubel Makina och stora Norman-blixt. För två år sedan kom jag över boken via en annons på Fotosidan. Även om jag fick ge 2500 kronor för boken var den värd det.

En annan inspirerande bok är Zonen av den svensk-israeliske juden Esaias Baitel. Han levde undercover bland nazister i Paris och skyllde sitt mörka utseende på att han var svensk vallon. En imponerande bedrift och omskakande bilder.

Jag kan rada upp mängder av böcker, men en som höjer sig ur mängden av höjdarböcker är "From back home" av Anders Petersen och JH Engström. Den här bilden gick rakt in i mig och jag har aldrig fastnat så på en utställning som framför Anders bilder som ställdes ut på Fotografiska. Det var tur att det fanns en bänk framför väggen.

Senaste inköpet är "Hillbilly Heroin, Honey" av Hanna Modig. En bok om en riktig håla i USA där ungdomarna inte har så stort framtidshopp. Hanna har fångat stämningen på orten på ett känsligt sätt. Det har gjort att boken uppmärksammats internationellt.

Jag får se vad nästa inköp blir, men bokrean får jag hoppa över. Du kanske har något boktips?

Inlagt 2011-02-23 22:55 | Läst 17458 ggr. | Permalink
Ett riktigt bra tips är "Centennium fotografi i Sverige 1895-1974".
Säljs för 169:- på Adlibris, har kostat över tusenlappen tidigare.
/Krister
Svar från froderberg 2011-02-23 23:31
Taget. Har väntat på att den skulle komma ner i pris ordentligt.
Vi verkar ha liknande boksmak. Zonen, Hillbilly Heroin, From back home, och, inte Landet utom sig, men Kontor är några av de jag fastnat mest för i min egen bokhylla.
Vad roligt att få en presentkort strax innan rean...bra timing =)

Var själv på en bokrea med sonen igår men tyvärr fann jag inte en enda fotobok =( Nåja, det var inte den största bokhandeln jag var på...måste nog åka ned på stan för att fynda mer.

Fotoböcker är härliga att sitta och bläddra i och se på fantastiska bilder. Jag har inte så många men de jag har är jag rädd om och de åker fram med jämna mellanrum.

Boktips? "International garden photographer of the year" (collection 3) ;-) Och det bara för att jag är med ;-)

Ha en fin dag
/Lena
Kul att läsa om Ralph och vad boken betytt för dig. Han var min fotolärare under ett år och hans kunskaper är otroliga. Träffade honom av en slump häromdagen faktiskt. :-)
Ett bra inlägg Magnus!!!!
MVH
Stefan Isaksson
www.stefanisaksson.wordpress.com
Tack för tipset om Centenium! Vilket jäkla kap.
En bok som jag skulle vilja köpa, men som jag inte hittar är Rune Hassners "Bilder för miljoner". Den kom ut 1976 men ska om jag har förstått saken rätt ha kommit ut i en uppdaterad version i början av 2000-talet.

Det är ju en otroligt lärorik bok som tar upp fotohistorien. Jag läste den för några år sedan på bibblan. Verkligen en bok jag kan rekommenderar till alla som är genuint fotointresserade. Den ger en del rätt sköna perspektiv.

Men som sagt. Jag har inte hittat den i bokhandeln.

Rune Hassner var ju för övrigt själv känd fotograf och medlem i den klassiska gruppen ”Tio Fotografer”:

http://www.ne.se/lang/rune-hassner
Svar från froderberg 2011-02-24 12:30
"Bilder för miljoner" har min pappa i sin hylla, men jag ska erkänna att jag inte läst den så noga. Boken om "Tio fotografer" är intressant och fin.
Joakim K E Johansson 2011-02-24 13:06
Boken om Tio Fotografer håller jag just nu på att läsa. Också en mycket intressant och lärorik bok. Man inser hur mycket som går i cirklar, men också hur mycket som har förändrats. Framförallt när det kommer til hur det är att jobba om fotograf.
Claes Grundstens praktverk om Dag Hammarskjölds fjällvärd finns på rean för 169 kr tror jag det var. En no-brainer om man inte redan har den!
mr.b 2011-02-24 18:45
Den kostar 149 kr inkl frakt på Adlibris.com!

Jag klickade på "köp"... tack för tipset!
Brukar titta in på tradera ibland, även om jag försöker hålla mig.
Hittade bland annat Tina Enghoffs out of a time där, vilket gjorde mig överlycklig
Ja, det var en hemskt tur att det fanns en stol att sitta på framför "From back home" när jag såg den på Fotografiska. Det var nog en av de första utställningarna som verkligen drabbade mig, fantastisk var den!
Magnus !
Agnes Thors
Aurora Borealis !
märkligt nog är den ännu inte slutsåld, finns bara i 250 ex
http://www.morelbooks.com/Bookshop.html


Gillar Hillbilly Heroin, Honey förbaskat mycket.
Dock tyckte jag hon faktiskt att man nästan får för mycket för pengarna,
hon kunde sållat EN ANING i bildmaterialet. Lämnat mer plats åt eftertanke/reflektion.
Fast det är en ypperligt bra fotobok.

Att Centennium numera bara kostar 169 kr är helt galet, nästan.
Tyckte jag gjorde ett fynd förra året (349 kr, om jag inte minns fel)
Dock är rea-bindningen ganska usel på denna bok, tyvärr.
Svar från froderberg 2011-02-25 14:02
Jag har beställt Aurora Borealis från ett svenskt ställe, men sen var den visst slut när de väl skulle leverera. Provar här och ser om de kan leverera.
Vilken bok är det som är uppslagen?
Svar från froderberg 2011-02-25 17:55
Landet utom sig av Lars Tunbjörk
vacker läsning!

om någon har "zonen" att sälja i ett ex. så är det bara att höra av sig.
hitta ett fint repotage om esaias i en gammal fototidning från 80-talet
för några månader sedan och föll i total förälskelse.

strindis.
Svar från froderberg 2011-02-27 14:38
Kolla med Mia på Galleri Kontrast. Hon fixade fram några ex nyligen. Hon har bra kontakter.
strindberg 2011-03-02 14:19
magnus!

kärlek till dig!
jag mailar o kollar på direkten!

<3



(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?


Lägg till

Tidigare blogginlägg