Redaktör'n

Tankar om fotografi från Fotosidans redaktör Magnus Fröderberg.

Idag blir det soppa för hela slanten

"Nyhetens behag" heter det. Och visst. Jag räknar knappast med att ta tio rullar i veckan framöver.

Den amerikanske gatufotografen Gary Winogrand var en riktig storförbrukare av film. När han dog 1984 lämnade han efter sig 2000 oframkallade rullar och 6000 rullar som framkallats men som han inte hunnit gå igenom.

Nu är jag ivrig att se resultatet och ska rusa iväg till Fotokungen på Södermalm för att få filmerna soppade.

Förr, när jag fotade i jobbet, brukade jag framkalla på Prolabbet. De hade lådor över hela stan där man kunde lämna filmerna. Sen upptäckte jag Team Framkallning på Södermalm som var grymt snabba.

Jag kommer ihåg en incident när jag fotograferat personer i ett demonstrationståg och stack direkt efteråt till Team Framkallning för att få soppat filmerna. Där stod frilansaren Åke Ericson som blev tokig för att jag också kom med filmer. Nu skulle det ju ta några extra minuter innan han kunde få sina filmer. Team Framkallning håller fortfarande igång. Jag får väl prova dem en dag.

Förutom de tio nytagna rullarna ska jag soppa tre rullar med mer okänt innehåll. En har suttit i min Ricoh GR1v i nått år och i morse tog jag slut på filmen när jag lämnade på dagis. De andra två tog jag för drygt ett år sedan när jag skickat min pappa att köpa en kromad Leica M6 utanför Helsingborg. Jag fick testa kameran men inte behålla den. Den var visst för fin för mig att slita på. ;)

Jag gjorde en reflektion med den kromade M6:an – det snackas mycket om hur bra det är med en diskret svar M-Leica. Men folk tycker verkligen inte det är jobbigt när man fotograferar dem med en kamera som ser riktigt gammaldags ut. Det är en av anledningarna till att jag är nyfiken på en kromad Fujifilm X100.

– – –

Igår besökte jag uställningen Foto-genus som Bella Pictura och Svefo anordnade. Jan-Olof Åkerlundh har skrivit tankvärt om utställningen och jag är inne på samma tankegångar som han. Det viktiga med utställningen är troligen processen att göra en utställningen tillsammans och de tankar som väckts hos de inblandade. Jag kan inte säga att jag vidgade min syn på manligt och kvinnligt. Och varför lät man inte detta vara temat för bilderna istället för "naturligt"? För att göra ett rejält avtryck hos betraktarna krävs mer jobb och driven curator.

Inlagt 2011-03-28 12:34 | Läst 10410 ggr. | Permalink
Begär du att få framkallat negativen samt inskannat till CD? Eller du kanske skannar själv?
Svar från froderberg 2011-03-28 18:17
Jag beställer oklippt - kostar 39 kr/rullen. Sen skannar jag själv. Har en Nikon Coolscan 9000 tillsammans med min pappa.
Hahaha! Inte dåligt. Jag har lyckats klämma av nio rullar med min Canonet sedan jag köpte den innan nyåret. Och jag tyckte det var ganska mycket! :-)
Svar från froderberg 2011-03-28 17:06
Jobba hårdare!
Den där Leican verkar vara lättfotograferad :-).
Gary Winogrand en en av mina idoler! Framkallade inte heller i onödan! ;)
Här e föresten en av hans M Leicor! :) En M4 såklart!
http://www.cameraquest.com/LeicaM4G.htm
Blev lite smått kär i din datoruppsättning. Habba! Har kört två rullar färg i min lilla Diana Mini, och tänkte efter lite mer (efter förmåga). Jag ska försöka gatufota lite med den också. Hur som helst tror jag att det är riktigt nyttigt som analogfotograf att köra färg emellanåt, så man inte börjar se i svartvitt :)

/Martin
Svar från froderberg 2011-03-29 18:43
Låter kul med Diana. Jag har en Holga som jag inte använt på länge. Den ska absolut laddas med färgfilm.

Min datoruppsättning är hyfsad ;). En ny 15-tummare och en ny 13-tums Air i jobbet och en 15-tummare (med Eizo-skärm) och en Mac Mini i egna firman.
Vet du om man bara kan lämna in på plats hos fotokungen eller kan man skicka in sin film dit med?
Svar från froderberg 2011-03-30 11:44
Du får ringa dem. Har ingen aning.



(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg