Redaktör'n

Tankar om fotografi från Fotosidans redaktör Magnus Fröderberg.

Testar Fujifilm X100 mot Leica M

Den stora frågan är om nya Fujifilm X100 är en "fattigmans-M9:a". Det ska jag reda ut se närmsta dagarna. Jag kan redan konstatera att X100 har flera uppenbara fördelar jämfört med Leica.

Testkameror kommer och går i mitt liv. Jag har testat åtskilliga under de senaste åren och kan nog återkalla något minne från alla, men vissa kameror är speciella. Det där extra intresset för en testkamera uppstår när kameran är först med något nytt. Som HD-filmning i Nikon D90, ISO 25.600 i Nikon D3, fullformat för folket i Canon Eos 5D eller det extra dynamiska omfånget i Fujifilm S5 Pro.

Nu ger sig Fujifilm in i bland de mer avancerade kameramodellerna. Även om Fujifilm X100 formellt är en kompaktkamera med sitt fasta objektiv så ska den jämföras med en systemkamera.

Det går inte att ta mista på var inspirationen till kameran kommit ifrån. Fujifilm har insett att de inte kan konkurrera på den vanliga systemkameramarknaden (S5 Pro var sista försöket) utan måste hitta sina egna vägar. De såg att det fanns en intresse för mätsökarkameror och tänkte att de kunde göra en modernare variant av konceptet.

X100 är ingen mätsökarkamera. Att göra en bra sådan kräver dyr mekanik. X100 är en elektronisk kamera med genomsiktssökare och retroutseende. Det går att välja mellan att använda genomsiktssökare med elektroniskt genererad sökarinformation eller att helt titta på en elektronisk LCD-skärm. Genomsiktssökare påminner om en Leica-M-sökare. Optiskt är den inte riktigt lika bra, men det finns betydligt mer information.

Jag gillar inte hur den manuella fokuseringen fungerar, det blir ett himla rattande utan mekanisk känsla. Men det fungerar väldigt bra att förinställa skärpan och vill man använda autofokus ställer kameran snabbt in skärpan. Överraskande snabbt är mitt första intryck.

Kameran är något mindre än en Leica M. Skillnaden i vikt är större än så, men kameran känns ändå inte för lätt. Känslan är bättre än hos Leica X1 som ska ses som den direkta konkurrenten.

Jag har provat att ändra lite inställningar och hoppa runt i menyerna och känner att X100 ska bli kul att få fotografera med. Som aktiv gatufotograf verkar kameran vara väldigt rätt för mig. För den som älskar Leica-kamerorna för sin mekanik kan glömma X100.

Ikväll tar jag med X100:an till fotoklubben. Jag antar att det är några nyfikna herrar där. I förra veckan var jag på besök hos Lidingö Fotoklubb där Hans Strand visade fantastiska bilder från Island. I kombination med hans berättarglädje och humor blev det verkligen en helkväll. Flygbilderna var fängslande och bilderna som han tagit innuti en vilkan är otroligt fascinerande.

Jag pratade med en herre på Lidingö Fotoklubb om att de lika gärna hade kunnat slå på stora trumman och bokat en större lokal och bjudit in Lidingöborna. Klubbarna har all rätt att vara lite kaxigare. Det finns så mycket bra verksamhet i landets klubbar.

– – –

Jag har köpt två begagnade objektiv till min Leica M6. Ett Voigtländer Color Skopar 35/2,5 och ett Color Heliar 75/2,5. De är helt i nyskick och kostade tillsammans ungefär hälften av vad en begagnad Leica Summicron 35/2 kostar.

Inlagt 2011-04-05 16:27 | Läst 33436 ggr. | Permalink
Trevligt. Den ser ju läcker ut. Det vore lite kul att se bra bilder tagna med den. Jag tycker att det har varit riktigt dåliga bilder från kameran i recensioner på nätet.

Jag har själv kört den äldre varianten av color skopar 35 och jag gillar inte djuposkärpan i den. Det är helt enkelt för bra skärpa på f/2,5. Jag vet inte rikigt hur det där fungerar, men min summicron 35 ger bättre bokeh på f/4 än vad color skoparen gör på 2,5 tycker jag. Det känns inte riktigt som att det är fysiskt möjligt dock.

Dock tror jag att man får sjukt mycket för pengarna.
Svar från froderberg 2011-04-05 17:05
För 1700 kr tror jag att jag kan vara nöjd. 35/1,4 lär vara lite mer drömsk och kanske ett komplement, men eftersom det också är 35mm funderar jag mer på 28/2 som komplement
Kul med retrostil men tråkigt att de inte drar bättre nytta av digitalkamerans fördelar; skulle vilja att de byter ut + - kompensationsratten mot en ISO-ratt.
Svar från froderberg 2011-04-05 17:31
Det går snabbt att byta ISO, bara trycka ner Fn-knappen och vrida på tummvredet. Kan göras med kameran till ögat.
Kul och spännande att få se en jämförelse av en inbiten Leicafan. Jag hoppas att den utfaller till X100as fördel så jag slipp att köpa en Leica M9 för en ryslig massa pengar. Jag ser fram emot bilderna.
Mycket intressant! Ser fram emot att läsa dina reflektioner. Själv så sparar jag till en M10 med en Sony Cmos sensor i..
Svar från froderberg 2011-04-05 17:41
mmmm... Kodaks är inte alltför upphetsande. Jag kan tänka mig en inkörd M9:a när alla vill ha nya M10... :)
MrKarisma 2011-04-05 21:22
Jo, jag kan nog tänka mig köpa en M9 för runt 20 lapp begagnad när M10 kommer.. Men tyvärr så lär ju ingen sälja sin M9 för mer än en 500-hundring under vad de köpte den för, så M10 kommer vara ett bättre köp ändå.
Låter bra med ISO-funktionen.
Vilka andra kameror i samma storlek konkurrerar x100 med?. Antar att t.ex. G12 spelar i en lägre division, eller? (kanske en dum fråga)
Jag sitter i båten än så länge, men skall bli mycket intressant att höra dina synpunkter.
Speciellt om det finns nå't snabbt hyperfokalliknande! :)
Det där som man kan känna med en M Leica, "Där satt den!" :)
/B
Personligen tycker jag att det kan vara lite för mycket pukor och trumpeter om Leica-M ibland.
Det stora med M är egentligen inte husen enligt mig, utan gluggarna. Sedan att detta med genomsiktssökare kan vara en så stor grej för många är för mig lite av ett mysterium. De elektroniska sökarna där man ser vad man får med på bilden tycker jag hör framtiden till. En kamera som jag tycker fått skamligt dålig uppmärksamhet är samsung nx10 som tillsammans med pankaksobjektiven är en strålande gatu/snaps kamera, visst samma sensor som pentax k7, men garanterat renare bilder än vilken trix som helst upp till åtminstone 800 asa ;)
-affe
Intressant test!
Funderar på att sälja min M8 och köpa en X100...
Varför detta eviga tjat om att vänta till nästa modell. Jag lovar er att när M10 kommer så kommer ni säga att ni sparar er till M11. Kom igen, vill ni ha en digital Leica så är M9 en suverän kamera. Den har vissa begränsningar med det har alla kameror, superkameran Canon 1D Mark IV också, t.ex. vikten. Har plåtat en del med en Canon 1D Mark III ett tag nu och kan säga att skärpan på en M9 är så mycket bättre samt att ISO 2500 på Leica inte är så himla olikt 3200 på Canon.

X100 verkar som en lite goding, körde en Leica CL några år och detta verkar vara en modern tappning. Roligt att se att geomsiktssökare inte är ute.
MrKarisma 2011-04-06 10:18
Skärpa har jag aldrig brytt mig om, har aldrig förstått problemet alla har med skärpa? En bild är en bild är en bild är en bild.. Däremot naturliga färger och fina tonövergångar är något jag värderar högt, därför köper jag INTE m9 -men smaken är ju såklart som baken.
Vad kul med den här jämförelsen! Har verkligen undrat hur det ser ut i förhållandet mellan dessa kameror. Bra jobbat!
Tja, man blir ju lite sugen trots allt. Det verkar vara en kul manick. Snygg också! Jag hoppas detta är en start på något nytt där även andra kameratillverkare vågar göra kameror med retrostuk.
Har stått i kö hos cyber. ett bra tag nu, väntan börjar kännas oliiidlig.

Här har du något att testa.

Motljusegenskaper rent allmänt. Dessutom misstänker jag att den inte fixar att göra snygga "sunstars" eftersom den har rundade bländarlameller och bara kan bländas ned till f16.

Fuji mumlade något om kompakt med bokeh i reklamen, från det jag sett hittils så så är inte bokehn något att hurra över, ganska hårt stökig, inte gaussiskt smörig. Observera nu att testa bokehns kvalitet, inte dess mängd, hur bra oskärpa, inte hur oskarpt (det är ju trots allt bara 23mm). Solbelysta buskar ur fokus i bakgrunden kan funka bra som testobjekt, likaledes små ljuspunkter i bakgrunden, som tex. lysdioder. Oskärpecirkeln som tecknas av ljuspunkten skall helst vara just oskarp, men det ses mycket sällan, oftast tecknas "ljusskivan" med skarp kant även på dyra gluggar, med billiga zoomar så tecknas skivan ofta med en ljusare och mycket skarp kant - det är detta som stökar till bokehn. Den annars kontroversielle Ken Rockwell har förklarat detta bra och för en gångs skull på ett neutralt och oprovocerande vis, med en liten grafik som visar det jag talar om:
http://www.kenrockwell.com/tech/bokeh.htm

Låter kanske som om jag är gnällig, men det är jag inte, jag är bara inte helsåld på det viset att inte kan tänka kritiskt. Jag har ju faktiskt beställt kameran och skulle kunna leva med en hel del tillkortakommanden och rena missar, jag inser ju också att nästan allt i en kameradesign handlar om olika kompromisser. Men faktum är, äntligen har det kommit en digital kamera med slutartidsratt, bländarring, optisk sökare värd namnet, blixtsko (dessutom med synk på alla tider!!) som dessutom går ned i en större ficka.
Bra Leica objektiv behöver inte vara allt för dyra! Summicron-C 40/2,0 går att hitta begagnat för 2000-2500 kronor och det är ganska så enkelt att få det att fungera med 35 mm ramen på en M6:a. Jag håller helt klart med Affe om att den stora grejen med Leica inte är husen utan objektiven!
//Chasid
Makten 2011-04-05 22:04
+1 på den! 40/2 ger nästan helt rätt utsnitt med 35 mm-ramen i en M6:a på medellånga avstånd. På kort håll blir bildvinkeln något snävare än vad ramen visar, men det ser jag som ett mindre problem än att 35:or ger ganska mycket större bildvinkel än vad ramen visar på längre håll (2-3 meter och bortåt).
Svar från froderberg 2011-04-06 09:33
Jag gav 1700 för min Voigtländer 35/2,5. Och då är objektivet nästan nytt.
Jag hoppas dom har implementerat en manuell fokus -funktion som verkligen fungerar.. Så man kan ställa in skärpan på ett visst meter-avstånd snabbt och smidigt så man slipper auto-fokus-fööödrrööööööjniiiiiiing..
Hmmm Många jämförelser har jag sett men det här var nog bland det knepigaste jag sett! Rubriken säger "Testar Fujifilm X100 mot Leica M" ?? Då förutsätter jag att det är En Leica M9 med ett Leica Summicron-M f2 35 ASPH. alltså digitalt mot digitalt , med samma brännvidd och från samma århundrade*Ler*. Nej detta är riktigt skrattretande, men det är väl därför du gör jämförelsen ;) Du jämför ju Digitalt mot analogt , Fujinon mot Voigtländer.

Jag har sett fram emot att få lägga vantarna på X100 men också väntat på att se testerna på den nya firmware uppdateringen till Leica X1. Någon av de båda skulle passa bra som komplement till M9:an.
Sony Nex och Leica objektiv är en otroligt bra kombination dessutom billig om man vill prova på Leica, det gjorde jag... Tyvärr. Det blev mer och mer sen så blev jag med M9. Jag håller med att skärpa inte alltid är det viktigaste. Med det jag gillar mest, framförallt med Summicron-M 35 ASPH är att du har en sanslös skärpa på alla bländare (obs ända ut i hörnen) mycket fin bokeh, färgåtergivning och ingen distortion. Det gäller de flesta Leica objektiven.
Men framförallt så köper du inte en Leica med hjärnan utan med hjärtat.
Nej, prova Leica objektiven (eller Carl Zeiss ZM) med En M4/3 eller en Nex. Då lär du inte bli besviken. Även om du köper Leica M från 50-talet.

/Mats

Länk tips
http://www.stevehuffphoto.com/
http://www.kenrockwell.com/
Svar från froderberg 2011-04-06 13:00
Det är inte omöjligt att jag blandar in en M9:a i testet. Men för att få känsla för skillnaderna mellan koncepten behövs inte det.
Nils Bergqvist 2011-04-06 21:52
Det är Voigtländer som tillverkar Carl Zeiss ZM-objektiven.
Tofu 2011-04-07 11:10
Eh Det är sant att Cosina(de byter namn till Voigtländer i europa) tillverkar nästan alla Zeiss ZM (inte 2,0/85 eller 2,8/15) Men varför tas det upp ?? Det är ju inte samma optiska konstruktioner!
Hört att den är tokförsenad och att första leveransen som inte är fullständigt bokad kommer till sverige i dec-11.. får se om några andra tillverkare fattar att "vi" vill ha fasta och ljusa objektiv samt stora sensorer till våra "kompakt"kameror..
Svar från froderberg 2011-04-07 13:23
Men det är ju fotohandlare som beställer och alla dem har inte köpare redan på de kameror de beställt
gustafsvanberg 2011-04-07 14:08
Väldigt sant, jag pratade med fuji när jag fick dessa uppgifter.. kanske en bra idé för fotosidan att ha en liten fototväling där man kan vinna en x100:)?
När X100 kommer med utbytbar optik, då köper jag. Har länge väntat på en "mätsökarkamera" med rimlig prissättning i modern tappning. Helst med Canons gamla FD-fattning om jag får önska fritt, men det har jag skrivit om tidigare.
Svar från froderberg 2011-04-07 15:47
X100 är ett sätt för Fujifilm att testa marknaden. När jag träffade deras utvecklare sa de att de har fler kameror på gång, men de ville inte avslöja om det var systemkameror. Skulle de kommit med en systemkamera direkt hade de varit tvugna att lova att bygga ett helt system av objektiv och tillbehör.

Du borde rimligen kunna använda FD-objektiv på en sådan kamera med adapter. (Det borde väl redan gå med Sony Nex?) Med den elektroniska hybrid-sökaren borde du kunna ställa in skärpan.

Jag har även hört att Fujifilm funderar på en digital panoramakamera.
Hej Magnus,
Testar du kameran i raw (RAF)-läge ? OM, vilket program "framkallar" du då i ?
Har du hört något om Lightroom kommer att uppdateras, så att man jobba med X100-filerna där.
Hoppas du också "pressar" den på de högre ISO-talen, så vi kan få reda på hur bruset är och verkar.
Ser framemot din test.
//Conny
Svar från froderberg 2011-04-07 16:01
Jag kommer tyvärr inte hinna att testa allt. Jag får bara ha den några dagar. Jag kör jpeg + raw.
Nördig fråga men vad är det för stationär Apple-dator som skymtar på reportagets andra bild?
Svar från froderberg 2011-04-07 18:08
Nörd! :)

Det är ingen dator utan en extern speglad hårddisk från Western Digital försedd med appleklistermärke. http://www.dustin.se/pd_5010140087.aspx
En av de största fördelarna med denna kamera är att få fram histogramet och möjlighet att EV kompensera i realtid. Dvs man behöver inte ta en bild och upptäcka att man vill exponera annorlunda.
Varför jämför du den inte med en X1:a istället? Låter som den självklara kameran att jämföra med...
jamenar, mätsökare hit & dit... vill veta mer om bildprestanda ;) Sensor mot sensor! :)
Skall bli intressant att läsa här på bloggen när du haft med X 100 till ”Ellens”!
För övrigt ser jag fram emot din slutsats om kameran.
Göran
Svar från froderberg 2011-04-13 11:41
Kameran är tyvärr redan tillbakalämnad



(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?


Lägg till

Tidigare blogginlägg