Redaktör'n

Tankar om fotografi från Fotosidans redaktör Magnus Fröderberg.

Hett och svett på cruising i Västerås

Power Big Meet är den största bilträffen i Norden och en gottepåse för fotografer. Rena blandgodiset - det finns motiv för alla slags fotografer.

Förra året besökte jag huvudevenemanget ute på ett flygfält strax utanför Västerås. FS-medlemmen Nils-Erik Larson var där i år. Liksom Björn Björnson.

Jag siktade istället på den berömda kvällscruisingen i år. Jag försökte hitta information på nätet om hur det gick till, men internet verkar inte riktigt nått fram till raggarna. På vlt.se kunde jag i alla fall läsa att det skulle hållas drive-in-bröllop klockan 19.

Trycket från de väntande 44 bröllopsparen var så stort att de drog igång redan innan 19. Jag hann till andra omgången. Tre par vigdes parallellt i varje omgång.

Jag pratade med några av prästerna och de berättade att vissa varit tveksamma till drive-in-bröllop när de drog igång för fyra år sedan. Tänk om de gifter som en kul grej? Nu visar statistiken att paren som gifter sig på Power Big Meet har varit tillsammans betydligt längre än genomsnittsparen. Succén beror alltså inte på att det är en kul grej utan på att kyrkan kommit till raggarnas egen miljö.

Under tiden pågick den fria cruisingen ganska stillsamt på gatan intill. Först när solen gått ner började det bli tätt med raggarbilar och stämningen kom på topp.

Efter bröllopet är det cruising. I framsätet av denna bil satt den New York-baserade fotografen Linus Sundahl Djerf som varit aktiv en hel del på Fotosidan. Han träffade paret förra året och fotograferade dem. När han hörde att de skulle gifta sig var han naturligtvis tvungen att komma tillbaka till Sverige.

Vissa fotografer är mest intresserade av bilarna. För mig är det personerna vad som händer som är intressant. Jag började mig att ställa mig där jag fick lite motljus innan solen gick ner för att få fram sommarkänslan.

Jag gick så nära jag kunde för att man ska komma in i det som händer och känna stämningen.

En del hade kört från Skåne bara för att titta på bilarna.

Publiken var väldigt blandad i början på kvällen.

När solen gått ner åkte blixten av och de ljusstarka objektiven på, en 24/1,4 och en 85/1,2. Det svåraste är inte tekniken utan att få varierade bilder som visar stämningen utan att folk poserar på alla bilder.

Samling vid pumpen.

Vid midnatt kände jag att jag bara upprepade mig och orken började tryta. Nästa år kanske jag tar nattpasset.

Inlagt 2011-07-09 22:33 | Läst 25470 ggr. | Permalink
Fantastiskt bra bilder!! 3:e från början..och 3:e från slutet är KANON! /Anna
Svar från froderberg 2011-07-10 00:13
Tack. Och kul att folk fastnar för lite olika bilder.
Snyggt och väldigt inspirerande! Mycket raggarkänsla!
Jag måste säga att just blixtbilderna var de intressanta. Skitiga, operfekta och med full fart. De sista bilderna med kort skärpedjup är sånt man sett så många gånger förut, hur bra de än är.

#7 uppifrån är klar favorit. I nåt slags gränsland mellan snusk, genuin kärlek till eventet och bara allmänt snyggt fångat. Utan blixt hade det blivit mycket tristare.
Svar från froderberg 2011-07-10 00:12
Tack. Du har fattat. Jag vill ha en lite rå och oborstad känsla. Det är lätt att romantisera med kort skärpedjup i det snygga kvällsljuset.
Fina bilder, du har verkligen lyckats fånga stämningen.
-affe
Kul att se fortsättningen på kvällen. Fin stämning verkligen. Som den snälla pojke man är åkte man hem tidigt från Väserås. - Nilserik
Väldigt sköna bilder. Jag är delvis uppväxt med den här kulturen nära inpå. Även om jag aldrig har varit raggare själv så fanns det många raggare där jag växte upp. Så jag känner igen attityden, så att säga! :-)

Det är kul att fotografera under sådana här event, folk är i regel uppsluppna och lättfotograferade.
Svar från froderberg 2011-07-10 10:35
För mig som är uppväxt i Lund är det här en helt okänd värld för mig som jag tycker att det är kul att upptäcka.
Tredje bilden från slutet är fantastiskt vacker. Som gammal Eskilstuna-bo får jag en liten nostalgi-tripp av dessa mullrande glidarbilar! /Malin
Har inte mycket till övers för raggarkulturen, men oerhört snygag bilder som fångar stämningen total är beundransvärt , mycket vackert och bra gjort, alla tummar upp =)
Har kollat på en del bilder från detta evenemang och dessa sticker verkligen ut och ger ett bra perspektiv på vad som händer i Västerås denna helg, men, det hela har tyvärr en baksida. Bakom den festliga och glättiga fasaden hittar vi tyvärr fylla, slagsmål och annat som hör till när många träffas på ett och samma ställe. Detta är en av de helger på året då socialtjänsten i Västerås får in flest anmälningar på unga som det på något sätt gått snett för...denna baksida är det tyvärr alldeles för få (om någon) som vill beskriva.

// Daniel
Riktigt kul att se Magnus. Gillar också blixtbilderna. Intressant. Instämmer i sjuan uppifrån. Den är grym.
Snygga bilder med fint ljus i, riktigt kanonreportage där man får känslan förmedlad direkt hem framför burken, kul att se!!!
Kanonbilder - just sådana här träffar och karnevaler känns lite som din specialitet.
Svar från froderberg 2011-07-10 11:18
Lite så. Och nu försöker jag få ihop nått av det så att jag sen kan gå vidare till annat.
Bra fotat Magnus.Härlig känsla och närvaro!
Mvh Andeas
Bilderna Beskriver inte mycket av kännslan att vara där och vara en av dem. för jag var en av dom som var där. Tyvär inga bilder jag gillar.
Jag tycker bilderna är bra, jag var där på dagen. Nästa år ska det bli på kvällen och natten...
Nästa helg är det wheels & wings i Varberg. Blir inspirerad av dina fina bilder så det blir nog ett pass här.
//Leif
Såg i något inlägg i går kväll om att du var på plats och såg med spänning fram emot att se dina bilder eftersom du har ett eget bildspråk.
Jag gillar bild nr. 7 bäst, det skulle kunna stå Martin Parr som upphovsman. :)
Men den bilden sticker ut så pass från resterande bilder tycker jag. Det är som du säger en hel del romantik i övriga bilder och de förmedlar en skön varm känsla.
Jag har funderat på detta själv, att plåta människorna bakom en specifik kulturgenre, det bästa då är väl att hålla sig till ett gäng människor och inte sikta för brett. Men allt detta känner du så klart till så därför undrar jag om du var där på något uppdrag eller mest för din egen skull?
Svar från froderberg 2011-07-10 19:53
Det går naturligtvis inte att hålla helt jämn kvalitet om man vill leverera sitt bästa. En pangbild får man vara mer än nöjd med. Jag tror att den ska hålla.

Jag var där för att plåta till mig eget projekt. Det blir inte klart i år. mer än så säger jag inte ;)
Patrik Lindgren 2011-07-11 19:04
Du har så rätt. Ska bli spännande att se vad du har kokat ihop. :)
Gillar den 5:e bilden bäst, kan dock vara för att det är jag på den..haha!
Men alla bilderna är riktigt snygga och förmedlar riktigt härliga känslor :)
Men då! Hunden på första bilden år ju bara så underbart fångad. Verkligen en fullträff.

/Uttern_
Gillar också hunden! Men annars tycker jag att dina bilder inifrån Johannisberg i fjol var bättre. De var så pass bra att de lockade mig att besöka Västerås i helgen trots total brist på bilintresse. Och det var ju faktiskt riktigt kul, och ett bra tillfälle att börja med "gatufoto" (om det nu kan kallas så på en gräsmatta). Några få av mina bilder går att se på http://www.markmarissink.com/?p=329
Härliga bilder :) 3 sista var mina favoriter :)
Schysst bilder med mycket fart! Gillar verkligen ljuset på kvällsbilderna!

Mvh!
J
Snygga bilder!
Mycket fina bilder! Närhet, härlig känsla av glädje och humor. Gillar speciellt 1:a, 3:e och 6:e fotona.
Fantastiska bilder!!! Du har verkligen fångat livet "omkring". Jag kunde tyvärr bara vara där under finbilscruisingen eftersom lilla sonen tröttnade så det blev bara bilfoton för min del. Men nästa år så... För den delen så bor vi så till att många passerar oss så kanske ska jag ta stolen och ställa i trädgården och fota därifrån nästa gång. Mvh Susanne
Läckra bilder där man har en enorm närhet till känslan. Fint fotat Mvh Christian
Det märks att fotografen inte är insatt i veteranbilskulturen. 75% av fotografierna är på "raggare", medan resten är på vad som skulle kunna vara "veteranbilsfantaster". Med tanke på att uppdelningen är tvärtom på veteranbilsträffar, så visar det bara på förutfattade meningar och ett ökande missförstånd om vad veteranbilsträffar går ut på. Cruising är inte att ta av sig naken och vara mest högljudd, cruising är att träffa gamla kamrater och se på snygga bilar.

Men men, det är väl inget nytt under solen. På nyheterna för 50år sedan sa man att "raggare" är farliga... Bara en massa missvisande snicksnack hela tiden.

("Raggare" förr är "veteranbilsfantaster" idag, medan "raggare" idag var "white trash" då och är "white trash idag")
de 3 sista bilderna var riktigt fina. Var själv där, har man själv bil så åker man mer än gjärna dit
Party party! Skitkul läsning fina bilder. Bild nr 10 blir jag alldeles varm o go av.
Jag har varit där förut o campat bland "raggarna". Det är superkul när dom sitter o varvar motorerna mitt natten o vrålar ;-)
mvh Tommy



(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg