Redaktör'n

Tankar om fotografi från Fotosidans redaktör Magnus Fröderberg.

Billigt att vara Leica-fotograf

Det råder en missuppfattning om att Leica bara skulle vara något för de rika. Det behöver inte kosta så många tusenlappar att komma in i Leicavärlden.

Det är inte konstigt att Leica uppfattas som dyrt och exklusivt. Leica göra själva allt de kan för att upprätthålla exklusiviteten kring sitt varumärke.

Den nya Leicabutiken i Moskva ligger på den finaste gatan och vill man handla bokar man tid för konsultation. De nyrika i Ryssland, Asien och USA är de viktigaste kunderna. I Schweiz ligger Noctilux 50/0,95 bland de tre mest säljande objektiven.

Att det råder en kult kring Leicaprylar och att priserna på begagnat stiger påverkar också intrycket. Men låt oss titta på vad det verkligen kan kosta.

En Leica M2 eller M3 har samma formfaktor och mätsökarsystem som dagens M9 för 60.000 kr. En M2 eller M3 kan du få för runt 3.000 kronor beroende på skick. Väl M2 om du vill fotografera med vidvinkel och M3 om du föredrar normalobjektiv. Du får naturligtvis fotografera med film, men ska det vara retro så ska det.

En som fotograferat mycket med Leica M2 och andra billiga modeller är Johan Larsson.

Lite modernare modeller som M4, M5, M4-2, M4-P och M6 är lite lättare att ladda och kostar någon tusenlapp mer. M5 och M6 är bekvämast eftersom de har inbyggd exponeringsmätare (kan krångla på M5). Den som vill fotografera digitalt kan köpa en Leica M8 för runt 16.000 kronor.

Jag köpte en Leica M6 med ett Summicron 50/2 i fint skick i början av året för 9.500 kronor. Leicas objektiv har blivit eftertraktade och särskilt vidvinklar och normaler. Teleobjektiven kan man köpa tämligen billigt.


En av mina första bilder med M6:an. Vårsol på Medborgarplatsen i Stockholm.

Min tanke var att inte lägga några stora pengar på utrustningen eftersom jag såg Leicaköpet som ett experiment. Jag ville se om Leica M passar mitt fotograferande och om film skulle göra mig mer koncentrerad vid fotograferingen.

Jag kom snabbt över två billiga Voigtländerobjektiv (35/2,5 och 75/2,5) från en kollega på en annan fototidning. Objektiven var knappt använda och priset blygsamt, 3500 kronor för båda.

Men nu hade jag fått upp ögonen för Voigtländer och tyckte det var roligt att fotografera med M6:an. Eftersom det säljs billiga Leica 90:or provade jag fyra olika och fastnade för 90/2,8 som är smidig att ha med sig och hantera. Den här artikeln fick mig istället att köpa ett helt nytt Voigtländer APO-Lanthar 90/3,5. Nya Voigtländerobjektiv är inte sällan billigare än äldre Leicaobjektiv, också kan man kvitta momsen som företagare.


Sportfoto med Leica M6 och Voigtländer APO-Lanthar 90/3,5

Jag tog också sikte på ett Voigtländer Ultron 28/2, men kom över ett billigt demoex av det superkompakta 28/3,5 som låg och skräpade. Jag gillar 28 mm och när vintermörkret närmade sig kunde jag inte låta bli att köpa ett nytt 28/2.


Hötorget i Stockholm med Ultron 28/2

Nu står jag med en Leica M6 och sex objektiv varav två är nya och resten i nära nyskick. För detta har jag betalat strax över 20.000 kronor – lika mycket som min nya Canon 70-200-zoom. En Leica M2 med en begagnad 35/2,5 kan kosta runt 5-6 tusen totalt.

Jag har även lyxat till den med en Nikon Coolscan 4000, en liten Metzblixt och en Domkeväska. Så för runt 25.000 har jag fler objektiv än jag behöver och hela kedjan till färdiga digitala bildfiler av hög kvalitet.


Min standardutrustning som Leicafotograf. Leica M6 med 28/2, 35/2,5, 50/2 och 90/3,5.

Slutsatsen av årets Leicafotograferande är att systemet passar mig utmärkt, men att jag vill fotografera digitalt. För mig ger inte filmen några direkta fördelar. Jag tycker det är kul att fotografera film ibland och vill inte släppa det, men huvudflödet måste vara digitalt.

Under några månader testade jag Fujifilm X100 utförligt och tycker att den är väldigt bra, men jag vill kunna byta brännvidd och uppskattar hur enkla Leicas kamror är. Jag ska avvakta Fujis nya systemkamera och hoppas att min lilla fotofirma fortsätter gå bra nästa år.

– – –

Nu har Fotosidan utvecklat bloggen vidare.

– Inlägg som har brett intresse kommer redaktionen "puffa för" i sidhuvudet på sajten.
– Bloggarna får ett renare utseende utan reklam och med mindre framträdande sidhuvud.
– Uppfräschad design
– html-fält i högerkolumnen där räknare, "facebook-like"-plugins och liknande kan ligga

Inlagt 2011-12-20 14:41 | Läst 18195 ggr. | Permalink
Eftersom som Johan för några dagar sedan deklarerade som svar på en kommentar i sin egen blogg att han sagt upp medlemskapet så leder länken till "ej medlem längre". ;) Ska du länka får du nog göra det till hans blogg på http://mudride.com/blogg/ . Sedan fotograferar han väl med lite olika kameror, men den gemensamma nämnaren är nog inte alltför högt pris och innehållande film.
Svar från froderberg 2011-12-20 15:34
Eftersom jag är administratör ser jag även stängda sidor, så jag upptäckte inte det.
Eftersom jag själv gärna använder min M2 nu och då tycker jag att det här är kul läsning.
Svar från froderberg 2011-12-20 21:04
Och gamla kameror ska användas, annars beckar de ihop.
En bra samling prylar till ett överkomligt pris.
Skulle vara bra om man kunde välja 640 bredd även på klickbara bilder, eller går det på något sätt jag missat?
-affe
Svar från froderberg 2011-12-20 15:33
Det borde funka om du laddar upp den större, det finns i alla fall stöd för det i systemet. Ska kolla upp saken.
Svar från froderberg 2011-12-20 20:44
Det går bra om du väljer den bredare layouten. Som du ser kan du klicka på den översta bilden så att den blir större än 640 pixlar.
Bra artikel. Du får en längta tillbaka till analoga Leica-tider. Men bara som lite omväxling till det digitala flödet som du så klokt påpekar. - Nilserik
Nog blir man sugen...
Jag har inte skrivit om Leica på ett bra tag nu,
å så börjar du skriva om den! ;) :)
B)
fotomojje 2011-12-20 20:30
vi har muggar på jobbet som det står "Olympus" på, dessa brukar vi dricka kaffe i...
Bra att olympus är bra till något. hihi
mvh
Morgan Larm
Trevligt med en uppfräschning av gränssnittet och de övriga uppdateringarna.
Själv har jag blivit sugen på mellanformat, kanske för att köra lite mer slow photography som jag vill kalla det. Och så klart även för att få känna lite på den känslan och alla detaljer man kan kräma ur det större formatet.
Men jag tycker det är en djungel och det får nog ligga och marinera ytterligare innan jag kommer i närheten av något slags beslut. :)
Svar från froderberg 2011-12-20 17:56
Det finns flera intressanta aspeker. Du har det taktila, att det är något speciellt att jobba med vissa verktyg. Det är nog en stor lockelse hos Leica M. Slowphotography är en annan även om det inte funkar för mig med Leica M. Jag tror det fungerar bättre med mellanformat. Då får man också en speciell bildkvalitet. Du kan få ett skärpesläpp som är svårt att få till med småbild och en härlig valörrikedom och detaljåtergivning.

Jag är själv sugen på Mamiya 7II, men det känns lite knas att handla en. Jag tycker att jag borde kunna få lägga händerna på min pappas. Fast det är kanske inte en riktig slow-kamera. Stativbundet blir verkligen slow. Mamiya RZ67/RB67 kan kan köpa för rimliga pengar och den har ett smidigt roterbart bakstycke och bra närgräns.
Patrik Lindgren 2011-12-20 21:08
Det skulle förmodligen vara roligt att ha en Leica också, men jag är ute efter ett annat arbetssätt som skiljer sig rätt drastiskt åt från mitt dagliga, därför tror jag starkast på mellanformat just nu. Sen känslan av att kika på negativen i den storleken är trevligt, det var länge sedan jag gjorde det senast.

Jag tror och hoppas att det är något som jag skulle använda mig av och inte bara låta stå och samla damm.
Har kollat och läst på/om RZ67 m.fl. men jag lär nog göra mer efterforskningar när det kommer till objektiven.
Klart du borde få ta över din fars kamera, du får lägga upp det på rätt sätt. :)
Mellan rumsbyggen och renovering av möbler så har jag ibland lite tid över till att skruva i någon gammal kamera. Min Leica M3 köpte jag billigt och jag har lagt ned en del tid på att få den i tipptopp skick, tanken var att jag skulle sålt den med god förtjänst på eBay när jag var klar ,men jag blev så förtjust i den gamla kameran att jag valde att behålla och använda den: http://www.fotosidan.se/blogs/chasid/pimp-my-leica-den-svara-konsten.htm
//Chasid
Svar från froderberg 2011-12-20 18:06
Jag var sugen på att köpa en sliten M4-2 eller M4-P och byta klädsel efter ditt inlägg, men jag hindrade mig själv. Det räcker med ett kamerahus. Jag ska inte vänja mig vid att ha dubbla hus eftersom jag inte kommer att ha råd med dubbla digitala.
Skapa ett "rum" där medlemmarna kan ställa ut sina bilder, ex 20 st per medlem... Där ska ingen jury bestämma vilka bilder som ska visas. Visningstid där kan vara en månad.

Krav att ha bilder på det som säljs i köp och sälj

mvh
Morgan Larm
Svar från froderberg 2011-12-20 20:46
Jag ska kolla vad som går att skapas inom grupperna. Annars kan man ju visa vad man vill i sin portfolio och göra vilka album man vill. Men idén med webbutställningar är inte dum.

Vi ska se om vi kan få fler att använda bilder i köp och sälj.
fotomojje 2011-12-20 20:52
Jag vill att det ska vara en inkörsport från förstasidan på Fotosidan så man lyfter fram utställningsidan rejält. Där varje person berättar några små rader om sig själv och tanken med utställningen samt att han eller hon ställer ut med max 20 bilder, att bilderna kan ses av medlemmarna och de som inte är medlemmar och att utställningen inte är i olika fack eller ämnesgrupper. Det ska vara fritt vad man vill ställa ut.

mvh
Morgan Larm
Svar från froderberg 2011-12-20 21:03
Jag tar idén vidare så ska vi se vad vi kan få till. Listan över vad vi vill göra är lååång. :)
Bra och inspirerande inlägg vilken skapar ett visst ha-begär efter en kamera som jag aldrig tidigare haft råd med. Du tycks verkligen ha hittat godbitarna i M-systemet till fördelaktigt pris.
För egen del får en sådan här artikel en att vilja ladda "OM-kameran" eller bladarn med Tri-X och ge sig ut och fånga hösten.
Trevlig läsning! //L
Svar från froderberg 2011-12-20 21:03
Kul att artikeln fick avseed effekt :)
Det finns en liten hake med Voigtländerobjektiv. Jag vet inte om jag haft otur, men inget av de fyra jag haft har fokuserat rätt på Leica-kameror. Inte heller gjorde mitt enda Zeiss ZM-objektiv det, och samtliga betedde sig helt olika, så det var inte kamerorna det var fel på. Annars har Voigtländer mängder med trevliga objektiv med mycket bra optisk prestanda.
Svar från froderberg 2011-12-21 11:09
De enda objektiven jag hittills haft problem med var min pappas fyra olika Leica 90:or som alla fokuserade fel med hans M9. Alla olika mycket. Däremot verkar 75/1,8 läskigt skarp på M9. 90:an ska vara ännu bättre, men jag har bara kört den analogt hittills.

Lite av charmen med att köra på film är att jag inte bryr mig lika mycket om att det ska vara perfekt. Med en M9 eller M10 kommer jag säkert bli mer petig. Jag vet att jag kommer att vilja ha en bättre 35:a då. Har sneglat på en 35/2 asph, men den lär inte heller vara perfekt. Suck...
Makten 2011-12-21 18:39
Jag hade problem även på min M6, men det var inte fullt lika påtagligt. Ju längre brännvidd, desto tydligare syns ett eventuellt fel naturligtvis, så det är inte konstigt att 90 mm är knöligt att få till ordentligt.
En av anledningarna att jag tvekar inför en M9 är alla hårresande historier om hur man måste skicka hela utrustningen till Solms flera gånger innan allt lirar. Jag fattar inte hur man kan ha så genomusel kvalitetskontroll på så dyra produkter. En kamera med så stor mätsökarbas som M-serien har möjlighet att vara bra mycket exaktare än den bästa autofokusen i världen, för att inte tala om manuella spegelreflexkameror med snittbild som motsvarar en mätsökarbas på bara ungefär 1 centimeter vid 50 mm brännvidd (snittbilden "ser" ungefär f/4, så 50/4 = 12,5 mm öppning som motsvarar infallsvinkeln som man kan mäta avståndet med).
Man kan också använda Minolta CLE med den fina Rokkoroptiken. Det blir inte heller dyrt!
Om man ser på SLR-sidan finns det begagnad utrustning från Nikon, Pentax och Canon m.fl. som är kalasfin och ännu billigare. Fler och fler upptäcker detta. Det kanske biir en liten renässans för film? En hel del yngre amatörfotografer ses bära omkring på gamla analoga flaggskepp. Kul!
Svar från froderberg 2011-12-21 11:10
Jag ser att många unga fotografer vill prova film för att vara annorlunda och för att gå "back-to-basic". Det säljs mer LP än CD idag....
Daniel Wirgård 2011-12-21 12:51
Det är nog mer i botten än så. Visst, många tycker det är lite "cool" och udda men det stora flertalet har upptäckt att det finns en helt annan känsla och organisk kvalitet i en analog bild. Precis vad gäller LP vs. CD.
Tveljus 2011-12-21 13:40
Tack Daniel, alltid trevligt när någon beskriver oss "yngre amatörfotografer" med mer än något möjligen nedsättande i de-vill-vara-annorlunda-stil.
Som admin för den största gruppen för analogt foto på dayviews.com (tidigare bilddagboken) kan jag säga att de flesta talar om kvalitet och känsla när de beskriver/motiverar filmfoto. Det är vad jag minns ingen som hävdat att annorlundahet/häftighet är en anledning.
"Det råder en missuppfattning om att Leica bara skulle vara något för de rika" – på den kan man skriva en artikel som börjar med orden "Det råder en missuppfattning om att Leica är det enda märket på mätsökare".

Finns det verkligen något som heter Leica-fotografering? Är det inte mer en romantiserad märkeskategori av mätsökarfoto, åtminstone delvis influerad av Leicas reklamapparat under de senaste decennierna?
Lite som att säga "Vill du fota Nikon?" istället för "Vill du fota SLR?".

Vill man skjuta mätsökare (TILL EXEMPEL Leica) billigt finns Voigtländers Bessa-kameror, det finns gamla Contax-mätsökare – vill man ha riktig budget kan man gå till Fed och Kiev och dylikt. Där sparar man många fler tusenlappar, utan att behöva gå vägen via kollegor som säljer sina gluggar, just sayin'.
Svar från froderberg 2011-12-24 12:49
Visst finns det billigare alternativ än Leica. Min poäng var att Leica inte är oöverkomligt.

Jag har provat andra kamerahus än Leica M, men inte trivts med dem. Kanske för att jag är uppväxt med Leica M-kameror? Däremot har jag inget emot att sätta på andra objektiv.
Vad tycker ni om den optiska kvaliteten mellan Leitz/Leica och Voigtländer?

Är det hästlängder emellan?

Kör en Voigtlander 40/1.4 Nokton på M6an och är väldigt nöjd. Men frågan är vad/om jag missar?
Tveljus 2011-12-21 14:22
Optisk kvalitet innebär mätning i flera egenskaper, och Leitz/Leica respektive Voigtländer innebär hundratals olika objektiv. Din fråga kommer således inte få något ordentligt svar.
Om man ändå ska komma med en åsikt (obs åsikt!) i frågan så skulle mina tycken om märkenas respektive kvalitéer representeras av den här artikeln: http://www.stevehuffphoto.com/2009/11/24/leica-noctilux-classic-f1-vs-voigtlander-nokton-1-1/
Makten 2011-12-21 18:46
Jag tror du måste ha en extremt bra skanner och en mycket finkornig film för att det ska gå att utläsa några märkbara skillnader i ren upplösning. Däremot har ju alla objektiv olika karaktär. Voigtländers 35/1,4 och 40/1,4 är ganska lika äldre Leica-gluggar från 70-talet, som i sin tur skiljer sig mycket från moderna Leica och Zeiss. Man ska vara rätt kräsen om man ska kunna motivera Leicas nyaste gluggar eftersom de är snordyra, medan Zeiss är mer samma valuta för pengarna som Voigtländer. Alltså, Zeiss är lite dyrare men du får också lite mer för pengarna, medan Leica tar redigt betalt för den röda plutten också.
Jag vet inte om jag tycker att 20 000 kr är direkt billigt, även om det inte är en så stor summa för oss som har eget företag och därmed kan göra direktavdrag, osv. Jag gav 3 000 spänn (frakt, tull och allt) för en mätsökarkamera och två gluggar som var i mint. DET är billigt! :-)

När det gäller det analoga så är jag just nu inne i en fas där jag älskar det. Jag går igång på allt från kamerorna, handhavandet och att det analoga tycks skärpa mitt fokus, till känslan som det analoga ger. Jag tror någonstans att jag uppskattar bristerna i det analoga. De skapar en själfullhet och en levande känsla som det digitala inte levererar.

Nåväl. Förr eller senare kommer jag säkert att skaffa Leica jag också. Det är tveklöst fina prylar! :-)
Svar från froderberg 2011-12-24 12:46
20.000 är ju för en hel utrustning med vissa eftertraktade objektiv och en M6:a. Med en M2/M3 blir det mycket billigare.

Jag har provat lite andra mätsökarkameror också, men jag är så van med Leica M-husen att jag har svårt för något annat.
Småskrattar igenkännande. Det här med "en brännvidd räcker" håller bara för mig bara på grund av ansträngd ekonomi när det gäller Panasonic-systemet. Kom på mig själv med att konstatera att den Leica CL-setupen 28, 40 och 90 kan översättas rakt av till Micro 4/3.
Svar från froderberg 2011-12-24 12:50
Jag är väldigt nyfiken på Fujifilms nya spegelfria systemkamera. Den verkar veta vad fotoentusiaster vill ha.
Det är billigt att vara Canon-, Nikon-, Minolta-, Olympus-fotograf också. Massor med gamla kameror med film finns att köpa. Objektiven brukar heller inte kosta mer är en HM-skjorta.
Filmen däremot är dyr, framkallningen likaså. En negativskanner är nödvändig om man inte låter labbet skanna.
Den fasta kostnade för att fota med film oavsett märke kostar långt mindre än när det begav sig. Den rörliga kostnaden går att få ned vid egenframkallning och skanning men inte är det billigt.
/H
...och har man "leica cl-setupen" (=minolta cle-setupen) kan man använda den med adapter på nex-serien och så kan man vara digital också vid behov.
Antipodian 2011-12-22 05:19
Just det, en Nex5N eller Ricoh GXR A12 för oss som inte vill "slaska" i mörkret ;D
MattiasL 2011-12-22 12:47
Jo, fast det blir ju lite andra bildvinklar.
Jag har en gammal M4 som jag använde mycket förr. En helt fantastisk kamera. Nu har jag inte använt den på ett tag, den digitala världen har liksom tagit över. Men det som är mest fantastiskt är min 35/2.0! Jag har aldrig nånsin sett en så otrolig skärpa som detta objektiv har. OM jag jämför kornet på en filmruta som är taget med detta objektiv motsvarande Hasselblad 80 mm, så kan jag inte se någon större skillnad. Då pratar vi väldigt stor förstoring. Blir helt enkelt sugen på att börja fotografera med M4 igen efter det att jag läst din blogg Magnus. 35:an är silverfärgad och säkert från 70-talet. Galet bra.
Svar från froderberg 2011-12-24 12:53
Summicron 35:or verkligen bra och eftertraktade. Priserna har stigit de senaste året. Leicaintresset växer man antalet begagnade objektiv är konstant. Nu är priserna så höga att den som inte redan har en summicron-35 nästan lika gärna kan köpa en Zeiss 35:a.
Kul läsning!
Finner mig där själv efter att i 20 sneglat på Leica. Började med några ryssar i början av året och sitter nu med en Leica m4-2, 35mm Voigtländer ( kan även rekommendera Voigtländer för Nikon finns för Canon och Pentax oxå) och ett gammalt Canon objektiv. Mäter ljuset med iPhone och ljusmätare och börjat framkalla igen. Det hela ger en skön avkoppling till det digitala och även Hasselbladaren får komma ut igen och ett nyligen införskaffat renoveringsobjekt i storlek 8x10". Kul att man inte är själv, men det märker man när man letar objektiv... 90:an ser lockande ut.
Svar från froderberg 2011-12-24 12:43
Vi testade Voigtländers spegelreflexobjektiv till tidningen Fotoprylar och de är verkligen bra. Men jag vill ha autofokus till spegelreflex eftersom jag plåtar reportage och sport.
Fina prylar det där!
Man kan få otroligt bra glas för otroligt bra peng om man spanar in Cosinas Voigtländer som t.ex:

http://www.kenrockwell.com/voigtlander/21mm.htm


Funkar ju fint på andra kameror också, om man har rätt adapter. Its a wonderfull world!
;D
gunnargb 2011-12-22 19:25
Contax G2 mätsökarkamera med sina Carl Zeiss gluggar är inte sämre än Leicas och man får AF på köpet.
Brukar man kunna hitta betydligt billigare än Leica
Du skrev att du testat Fuji X100 och att du saknat att kunna byta brännvidd. Har du testat Fuji X10? Rätt smaskig sak för gatufoto även om den har sina brister.

http://www.fotosidan.se/blogs/bjornsbetraktelser/fujifilm-x10-en-slags-recension.htm
Svar från froderberg 2011-12-24 12:54
Jag har inte hunnit packa upp Fujifilm x10 än... Jag väntar in Fujifilms spegellösa systemkamera.
Min dröm har länge varit M9 med summilux 35 o 50mm plus summicron 90mm.
Men måste nog erkänna att det mest realistiska idag är att det blir en Sony Nex 7 med 24/1,8 till en början.
Inte samma kult men en väldigt lovande kamera för anständiga pengar.
Jag hoppas verkligen inte du tycker att 20000kr är billigt? O speciellt inte när det handlar om att fota med film ju! O om man sen skulle vilja fota Leica digitalt så blir det ääännu dyrare, o på köpet får man en redigt dålig sensor. Men visst, handhavandet o dom små mysiga objektiven är nog najs, men vettefan om det är värt några månadslöner för det...
Svar från froderberg 2011-12-24 12:36
Jag skriver att man kan köpa en Leica M2 för runt 3.000 kr. Men jag tycker 20.000 kr är billigt för en komplett utrustning med sex objektiv i nyskick eller helt nya.
Det är ju härligt att se att man inte är ensam att klicka runt med analoga kameror so
m komplement till 700:an.
Mina största problem med dia och Svart/vitt har varit scanningen till efterbehandling.
Min son Konrad har flippat totalt sedan han övertog min Hasselbladsutrustning.
Nu äger han en Sinar med 4 x 5 tum negativ eller dias. . . . . . Ja, jag säger då det.
Min epsonscanner 700 är riktigt bra men några korn från 135-filmen blir det inte.
Vi har reproplåtat av 24 x 36 dias med canon 550 och bälg med HBL-80 gluggen med grymt resultat.
Vi får väl se framöver vad som kommer upp. Men hur som helst en Nikon F100 med 24-70 / 2,8 och adox 20 ASA är något väldigt EXTRA. jag lovar.
God Jul och Gott nytt år på er alla.
//Thomas
Svar från froderberg 2011-12-24 12:40
Visst har analogt sin tjustning. Det är inte bara slutresultatet som räknas utan även hantverket när man ser det som en hobby.

Personligen gillar jag inte dia med sitt begränsade tonomfång. Negativ film är lite som att fotografera med råformat - man fångar mycket och kan jobba mycket med bilderna i efterhand.



(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg