Redaktör'n

Tankar om fotografi från Fotosidans redaktör Magnus Fröderberg.

Olympus OM-D i en högst primitiv studio

Nyligen köpte jag mig riktiga batteridrivna studioblixtar. Jag borde ha gjort det mycket tidigare eftersom många av mina fotouppdrag är att ta porträtt på folk. Som när jag fotograferade Maud Olofsson på 3 minuter.

Hittills har jag klarat mig med en lånad Profoto Compact 600 och mina 8 st kamerablixtar (4 st Canon, 3 st Nikon och 1 st Metz 45). Den största fördelen är att jag nu kan använda flera olika sorters ljusformare.

Hur lätta och kompakta mina nya blixtar än är så kan de inte följa med överallt. I torsdags var jag iväg och provade Olympus nya systemkamera E-M5, den första kameran i den nya OM-D-serien. Innan jag lämnade tillbaka kameran ville jag ta lite bilder av den till min artikel.

Med mig hade jag en Canon Eos 5D Mark II med 24-105/4L och en Canon 580EX-blixt. Inga stativ, softboxar, reflexskärmar eller någon assistent. Det var beckmörkt ute och belysningen inne var ingen höjdare.

Situationen kan med andra ord inte passa mig bättre. Att lösa bildutmaningar på fältet är en av tjusningarna med att vara tidningsfotograf (som jag skrivit om tidigare). Jag kan sakna när det var min vardag.

Naturligtvis är det omöjligt att ta lika tekniskt perfekta bilder som i en studio, men det kan bli mer kreativa bilder eftesom jag tvingas använda den miljö som finns.

Jag hittade en vit mapp på skrivbordet i hotellrummet som fick fungera som reflexskärm. Med lågt ISO, snabb exponeringstid och blixten ställd på 1/8-effekt gav det bländarvärden kring 11 utan risk för skaningsoskärpa eller färgstick.

Inlagt 2012-02-19 20:07 | Läst 6853 ggr. | Permalink
Detta är nog en av de fulare kameror jag har sett från Olympus, alla tycker att den ser så retro ut. Vad är retro med denna annat än att det ser ut som ett jäkla hopaplock.
Nej. Detta är inget för mig. Men som tur är så är vi olika
Om man plockar bort det löstagbara horisontalgreppet (som av någon outgrundlig anledning kallas winder) och vertikalgreppet så ser den ut ungefär som SLR-kamerorna gjorde på sjuttiotalet. Fast varför den behöver den där dromedarpuckeln, som ser ut som ett prisma, förstår jag inte. Inte har t ex Sony NEX-7 nån sån.
Jag tycker Olympus har grävt ner sig väl mycket i nostalgiträsket.
Svar från froderberg 2012-02-19 22:50
Det är ju för att det finns så många kameror som Sony Nex-7 som Olympus försöker sig på något som bryter mot den gängse trenden. Olympus har redan PEN-modeller som följer rådande trender. Och inbyggd EVF kommer säkert också.

Det är inte lätt att se skillnad på Sony Nex-5N, Samsung NX200, Panasonic GX1, Olympis E-P3, Olympus E-PL3, Nikon V1, Nikon J1 osv.
Olle 2012-02-20 10:42
Då kanske det är dags för Hasselblad att börja tillverka en spegellös mellanformatskamera som ser ut som deras SLR-kameror i 500-serien. Men där mattskivan ersatts av en skärm. I st f magasin kan dom ju sätta dit något liknande med extra batterier och kalla det för "magasin" ;-)
Jag är totalt såld på utseendet!
Lasse.K 2012-02-20 00:26
Instämmer! *Mmm*
Mvh /Lasse
P.S. Nytänk på övre kamerabilden, snyggt! D.S.
Såg att du nu varit på Fotosidan ett år ca....
Kan du inte skriva en blogg om detta år, vad har hänt och hur tycker du att det känns efter ett år. Var det som du trodde. Vad kan bli bättre, var är ni duktiga på osv...
Det hade varit kul att få en liten sammanfattning. Framförallt hinner du med ditt privata fotograferande nu när du har detta arbete - kan man arbeta med detta och ha det som en hobby att koppla av med?

Nått i stil med detta,,, det hade varit kul att läsa
Svar från froderberg 2012-02-20 09:27
Det har varit tanken, men annat har kommit emellan. Får se vad jag kan få till.
Intressant artiklar både här och Maud som du länkade till. Det stämmer mycket som du skriver, man får sällan så mycket tid att fotografera därför får man vara snabb! Har man tur får man möta kändisar som har förståelse för foto och ger mer tid men det är inte så ofta.

Sen håller jag med Morgan Larm. Det vore kul med sammanfattning av ett år.



(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?


Lägg till

Tidigare blogginlägg