Redaktör'n

Tankar om fotografi från Fotosidans redaktör Magnus Fröderberg.

Canon EOS-1D X och Nikon D4 testade sida vid sida

Till nummer 2/2012 av Proffsfoto testar vi bland annat Canon EOS-1D X och Nikon D4. För att se vad kamerorna går för har vi tagit testbilder i IDG:s studio, men det räcker naturligtvis inte långt. Martin Agfors och jag åkte till SM-finalen i Amerikansk fotboll som hölls idag på Studenternas IP i Uppsala för att se hur kamerorna presterar i verkligheten.


Canon EOS-1D X lyckades ta en serie på 30 bilder av den här killen där var och en är knivskarp. Det är tveksamt om föregångaren Mark IV skulle lyckas med det. (500 mm, 1/2000 sek,  f/4,  ISO 400)

Martin har god erfarenhet av sportfoto med Nikon D3 och D3s. Jag har fotograferat en hel del sport med Canon EOS-1D Mark IV, men även med Nikon D3s. Dagens tävling är bara starten på ett test där vi ska försöka lära känna kamerorna autofokus. Martin kommer att fotografera mer repetitiva sporter där det år att utvärdera olika inställningar hos autofokusen. Det blir inte löpning – det är för lätt för kamerorna.

Autofokusen i Nikon D4 är lik den i D3 och D3s men presterar bättre. Nu går det att fokusera med objektivkombinationer som har ljusstyrka f/8. Martin rapporterar att han upplever att autofokusen också klarar av sätta skärpan snabbare på den första bilden i en serie. (initialfokus).


(Nikon D4, 420 mm, f/4,5, 1/3200 sek, ISO 800)

För Martin som oftast fotograferar med 2 st Nikon D3 innebar D4-fotograferingen ett angenämt problem:
– Nu har jag så stor buffert, i praktiken obegränsad, att jag måste komma ihåg att jag inte behöver släppa upp avtryckaren lika snabbt som vanligt.
Martin uppskattar även det bättre greppet och en mängd små förbättringar.


(Nikon D4, 420 mm, 1/2000 sek, f/5,0, ISO 1600)

Eftersom jag och Martin stod bredvid varandra med liknande utrustning blev flera av bilderna ganska lika.


(Canon EOS-1D X, 500 mm, f/4, 1/2000 sek, ISO 1600)

Som synes har har vi inte synkat våra exponerings- och framkallningsinställningar. Det kan vi göra, men i det här fallet handlar det mer om att hitta styrkor och svagheter i autofokusen.

Fler "tvillingar":

(Nikon D4, 420 mm, 1/1250 sek, f/5, ISO 1600, beskuren)


(Canon EOS-1D X, 500 mm, 1/2000 sek, f/4, ISO 1000, beskuren)


(Nikon D4, 420 mm, 1/1600 sek, f/5, ISO 1600)


(Canon EOS-1D X, 500 mm, 1/2000 sek, f/4, ISO 1250)

EOS-1D X är omgjord på alla punkter jämfört 1D Mark IV. Listan över förbättringar är lång. Alla förbättringar har gjort att 1D X känns rätt lik Nikon D4 även om själva hanteringen är lik Mark IV.

De två viktigaste förbättringarna rör bildkvalitet och autofokus. 1D X har samma autofokusmodul som 5D Mark III och skillnaderna är små. Med hjälp av den färgkänsliga ljusmätaren kan 1D X följa ett motivs rörelser över bilden och automatiskt byta autofokuspunkt (motsvarar Nikons 3D-fokus). Jag provade den här funktionen idag. Med 1D X blev möjligt att följa ett motiv med en bättre komposition eftersom man inte längre är låst av att hålla sig till en vald autofokuspunkt. Jag tycker att den här funktionen ger bättre kontroll över hur bilden blir i slutändan. Det blir också fler skarpa bilder.

Autofokusen i EOS-1D Mark IV är inte dålig i normalt ljus, men 1D X är ändå en klass bättre. Den snabbheten och säkerheten som upplevde i 5D Mark III finns även i 1D X trots att spegeln fladdrar dubbelt så mycket.

Martin och jag har mycket testande kvar att göra. Amerikansk fotboll visade sig vara en (för) enkel match för de här två kamerorna. :)

Lite fler av mina bilder från matchen.


(Canon EOS-1D Mark IV, 70-200/2,8L IS II USM)


(Canon EOS-1D Mark IV, 70-200/2,8L IS II USM)


(Canon EOS 5D Mark III, Tamron 24-70/2,8)

Hur fick det då i matchen? Jo, Carlstad Crusaders vann med 24–0 mot Tyresö.

Inlagt 2012-07-15 00:20 | Läst 32629 ggr. | Permalink
Motljusksydd på Martin!
Så får du upp kontrast o högdagerseparation lite bättre :-)

Hälsn.

/Janne
Svar från froderberg 2012-07-15 10:34
Och det är bra när det regnar. :)
Grevture 2012-07-15 11:01
Jo jag vet, problemet är att jag håller på och bygger om hemma och mitt fina (egentillverkade) motljusskydd till 300:an ligger bakom/under något eller i en kartong någonstans i kaoset som just nu är min lägenhet ... :-)

Sedan kan jag säga att det (trots frånvaron av motljusskydd) är gott om kontrast och högdagerteckning i bilderna, men de här är inte så ambitiöst bearbetade.
Jag bor ca 500 meter från Crusaders kontgräsplan och fotat ganska många träningsbilder, och det blir så svart på vitt varför mina leksaksgrejjer aldrig kan prestera något som dessa bilder, och varför kvalité kostar.
Skillnaden är inte natt och dag...men tillräckligt irriterande:-)
Jag ser fram emot fortsatta jämförelser.
Gärna med åsikter från båda lägren men bilder talar ju så klart sitt eget klara språk.
Men för en rättvis jämförelse, borde inte ni använt liknanade objektiv, ex. 70-200 på båda husen? Eller 300/2.8, typ. Annars kan det vara så att 1D har lite svårare med ett tyngre 500/4 än Nikons med en kortare brännvidd.
Svar från froderberg 2012-07-15 11:08
Vi kommer att göra tester med motsvarande objektiv i situationer där vi kan testa olika AF-inställningar.
Grevture 2012-07-15 11:45
Håll också i minnet att den här typen av tester inte i första hand handlar om exakta millimeterjämförelser. I så fall hade vi fått klona antingen Magnus eller mig så vi haft två identiska fotografer också. Och jag tror de flesta tycker det räcker (mer än) bra med ett exemplar vardera av oss :-)

Men som Magnus säger kommer vi även göra mer raka jämförelse med likartade objektiv och likartade inställningar där samma fotograf kör bägge kamerorna och ser på skillnader och likheter.

Det finns också en annan viktig jämförelse att göra: Visst gör vi en duell mellan 1D X och D4, men väldigt mycket handlar också om att jämföra 1D X med sin föregångare Mark IV och D4 med D3s. Det är många fotografer som går och grunnar på om de skall uppgradera sin kamera, och vilken modell de i så fall skall välja. Allt handlar inte om jämförelser två märken.
jesusrc 2012-07-15 19:29
Jag håller såklart med. Det är som att testa en Porsche mot en Ferrari. Båda bilarna ska vara lika lastade och förarna väga ungefär lika. Sedan är det klart att det beror på föraren och även körfält/banan man kör på. Men det är inget som går att påverka.
fantastiska Bilder.
lma
Mycket fina bilder, det är två riktigt bra sportkameror.
Nu tittar jag på en smartphone, men Nikon verkar som vanligt ge naturligare färger. Rött och orange vverkar slå över hos Canon?
Umeflippen 2012-07-15 12:34
Alla Canonkameror jag har haft har för mättade röda färger i profilen standard. Det är dock enkelt fixat genom att ändra profilen man använder. Personligen tycker jag att Neutral är en bra start. Sen är det frågan om personliga preferenser.
Svar från froderberg 2012-07-15 12:41
Visst är färgerna kraftig från 1DX. Det går att göra profiler som håller ner mättnaden. Det här är standard med ACR. Martins inställningar har jag inte koll på.
Grevture 2012-07-15 13:00
Tänk på att du inte bara tittar på bilder från två olika kameror - du jämför också två olika arbetsflöden från två olika fotografer som inte gjort sig minsta besvär att samordna resultaten. Det går inte att dra några egentliga slutsatser om vilka färger de här två kamerorna återger från de här webbilderna. När vi sedan jämför sitter vi med filerna i samma dator och bearbetar dem på samma sätt.

Det är mycket vanskligt att bedöma kameror efter bilder på webben utan att ha koll på kedjan mellan exponering och publicering - det finns så oerhört många variabler på vägen. Färgåtergivningen i själva kamerorna är bara en av många faktorer.
Detta är i och för sig kameror de allra flesta bara kan drömma om, då jag vet att prislappen ligger runt 50.000 - 60.000 kronor någonstans för bägge dessa:

men visst " kliar det " ordentligt i fingrarna och ha-begäret växer ändå.

Ja, det är vid sådana här tillfällen man verkligen önskar att man hade dessa pengar " liggande " någonstans.
Fina bilder förståss :)

Visst tog fokusen snabbt där den skulle på dessa regniga herrar.
Tycker också färgerna/ljuset motsvarar verklighetens upplevelse.
Inget att klaga på där heller.
Martin fick samma färgsättning på D4 som mig och vi hade liknande brännvidd också.

(Passningen blev ju föresten lika fin som den såg ut i displayen ;)

Jag är nöjd själv och har bland annat en bild på herrarna som kan skickas separat sen.

Ser fram emot fortsättning på testerna.
Svar från froderberg 2012-07-15 17:20
Kul att träffas. Hoppas att du också blev nöjd med dina bilder. Ser fram emot bilder på oss :)
Ja vad säger man, äckligt skarpt..de är så man blir förbannad :-)

Ge mig riktiga grejor....
Spännande batalj, både bildmässigt och vad det gäller de båda husen och deras för respektive nackdelar. Själv är jag väldigt nöjd med min D4:a.
Tuff sport bildmässigt tycker jag, de flesta actionsporter är rätt tacksamma att plåta känns det som. Det där skulle man prova på någon gång.
Riktigt bra bilder!
Kan du/ni berätta hur ni satt kamerainställningarna. Kontinuerlig fokus, 3D osv? Jag försöker få min D700 att följa gående som kommer mot mig men det är få bilder som blir rätt fokuserade

Häls
/sverker
Grevture 2012-07-16 13:31
D4:an kördes hela tiden med kontinuerlig fokus, och omväxlande 3D-fokus och 9-punkters.
Trevligt att se kamerorna just "in action", med lite olika objektiva lösningar.
Hur funkar förresten fokusen med AF-S 300/2,8 & TC14E (som jag gissar användes :)?
Tillräckligt nära hoppas man (o. kan tänka sig ett eller annat av de två ;)

/A.
Grevture 2012-07-17 02:02
Man tappar ju en aning i fokusprestanda jämfört med att köra 300:an utan konverter, men inte så det stör. Jag kör oerhört ofta 300 + TC14E i alla möjliga typer av ljus och med olika motiv och jag tycker det fungerar bra.
Oooh, I want I WANT....but reality + my bank account brutally slaps me in the face :(
Hopefully I will just have the privilege to simply hold a EOS-1D X and shoot a few frames... but that is as far as it goes for us who happens to live in the real world.
We can only sit in front of our monitors whilst drooling & imagine..... and dream dream dream.... dream dream on...
Canon 1Dx, en fantastiskt kamera!
I denna bilden: http://www.fotosidan.se/cldocpart/249803.jpg?m=1
Vad är alla vita prickarna som syns relativt rejält både i träden och på vissa övriga ställen?
Är det brus eller damm?

/Anton
Grevture 2012-07-17 17:22
Jag vet inte vad det vetenskapligt etablerade namnet är, men på vardagssvenska kallar vi det oftast för "regn" :-)
Orfeous 2012-07-19 02:57
Aha, det är alltså vatten som skvätter :)
Grevture 2012-07-19 13:58
Det var - rent fotografiskt - synd att det inte började regna tidigare under matchen. Det kan bli koola bilder när två genomblöta spelare smäller ihop i en tackling :-)
jolio 2012-07-21 17:51
Regn och AM fotboll kan absolut bli ballt som du säger lite som boxare som just kommer från rond vilan och har vatten i håret och vid första smällen blir det väldigt effektfullt.

Min D7000 har haft lite jobbigt med AF vid kraftigt regn men det lär naturligtvis vara ljusår bättre med dom här båda kamerorna
Imber (latin) H2O ;)
Den større bufferten i D¤ verkar ju vara ett plus. Magnus, kænde du att buffertkapaciteten på 1Dx var ett hinder?
Svar från froderberg 2012-07-18 11:11
Den längsta serien jag tog var på 30 råfiler och det var inga problem. Enligt sökaren ska bufferten vara på 35 råfiler, men jag använder Sandisk Extreme Pro som utökar bufferten i praktiken eftersom de hinner lagra ett antal bilder under serietagningen. Jag har beställt ännu snabbare Lexar 1000x-kort. Inte heller på Mark IV var bufferten något större problem med snabba kort.
gunau 2012-07-18 12:27
Tack før svaret! om bara skrivhastigheten ær høg så lønar det ju sig med snabba kort. På Mk3 upplever jag det som pinsamt jobbigt men det verkar som det blir ett rejælt lyft nær 1Dx kommer. Væntan ær dock trist....
Fotografera gärna inomhus idrotter såsom badminton, karate eller liknande där oftast ljusförhållandena är värdelösa med snabba rörelser, på många ställen konstiga bakgrunder. Detta tycker jag för min del hade varit bra och givande. Dels hur kamerorna betersig samt när proffs fotograferar dessa bilder.
Mats
Grevture 2012-07-19 14:02
Jepp, vi letar sådana aktiviteter. Problemet är att de flesta idrotter, i synnerhet inomhusvarianterna, inte är speciellt aktiva nu i juli när vi har bägge testkamerorna. Dessutom verkar idrottsrörelsen i stort just nu befinna sig i någon slags OS-koma. Kort sagt så är det ont om bra aktiviteter att fota. Tips om sådana i Stockholmsorådet mottages tacksamt (mejl eller som kommentar här).
Jovisst är det OS som suger idrottsintresset från det mesta och inomhusidrotterna går ner i säsongs vila. Men jag hittade en tävling i Täby som kan vara av intresse, Täby Open 25-26 aug i Täby Racket center, svensk elit, badminton.
Grevture 2012-07-19 18:32
Tack för tipset! Nu första vändan har vi bara testkamerorna till början av augusti. Dvs just de veckor man (utanför OS) har absolut minst nytta av en sportfotokamera :-)
zanoii 2012-07-20 22:52
Greyhound-SM går 21-28 juli i Åkersberga. Tyvärr inte inomhus men kanske ändå ett bra testtillfälle? Mer info på http://www.shsracing.se
Snygga bilder och väldigt givande artikel!
Snyggt! Det var ganska fina förhållanden för foto på matchen och varierande ljus ... sol i början o lite duggregn på senare delen.
Det finn es (första) test här: http://xerodigital.ca/canon-1dx-nikon-d4/
jesusrc 2012-07-27 08:57
Kanske inte världens mest vetenskapliga och exakta, men iaf...



(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg