Redaktör'n

Tankar om fotografi från Fotosidans redaktör Magnus Fröderberg.

Autofokustest med Canon EOS-1D X

Hur plågar man kamerans autofokus bäst? Med sport eller lekande barn?

SM-finalen i Amerikansk fotboll visade sig vara en baggis för Canon EOS-1D X. Annat var det när jag skulle försöka fotografera när min son och hans kusiner skulle gunga på en lekplats i Lund. Snabba rörelser nära närgränsen ställer stora krav på såväl autofokus som objektiv. Jag använde det nya EF 70-200/2,8L IS II USM som anses ha snabb autofokus – det blev ändå många oskarpa bilder.

Barn lite svåra att regissera så jag hade inte möjlighet att experimentera med olika autofokusinställningar. Det finns alternativa lägen som snabbar upp bytet av autofokuspunkt. Här finns videor med olika tips på kamerainställningar. Filmerna kan man spela upp direkt i kameran. För att få en bättre bild av autofokusens kapacitet ska min kollega Martin Agfors ordna ett test som är svårt och repeterbart.

Eftersom årets sommarväder kom vädertåligheten hos kamerahuset och Tamron-zoomen (24-70/2,8 VC) väl till pass. Såväl på Sjöbo marknad som på Swedbank Stadion i Malmö där MFF mötte West Bromwich Albion.


Bilden ljuger lite. Jag använder inte två 70-200:or. Jakob Svensson/Nollkoll tog bilden med min 5D och la dit sin istället.

I bakgrunden sitter Ingemar D Kristiansen från Sydsvenskan. Han har varit med länge sedan 70-talet och kallas därför Kungen. Före matchen berättade han om hur det var att soppa film på toaletten på arenan, torka med fön och sedan sända med en stor bökig Hasselbladssändare. Senare kom lilla Nikon Coolscan 1000 och gjorde livet lättare.

Matchen var lite avslagen och läktarna gapade nästan helt tomma. Några situationer uppstod trots allt. Malmö gjorde matchens enda mål i första halvlek.

Segerskottet blev lite för tajt med 500:an.Egentligen är en zoom mer idealiskt för många sporter där utövarna hela tiden rör sig i djupled.

Även om jag kanske inte hittat de bästa autofokusinställningarna så kan jag ändå konstatera att jag får fler skarpa bilder "keepers" än med 1D Mark IV.

Bilderna är redigerade på en dåligt kalibrerad skärm.

Inlagt 2012-07-20 13:44 | Läst 5705 ggr. | Permalink
Jag tänkte att jag skulle lagt en kommentar om att du skulle prova på att fota lekande barn med kameran för att verkligen se vad autofokusen går för men något annat kom i mellan den gången. Lekande barn är bland det svåraste som finns att fotografera och den typen av fotografering ställer höga krav på både fotograf och kamera.
/Mikael Good
Galna och snabba hundar (agility) visade sig också vara rätt svårfotograferat, trots 1Dx. Att jag inte använt Canon på fem år och inte hade en aning om hur man ändrar autofokusinställningar underlättade inte direkt heller ...

Annars tycker jag det var en trevlig kamera och skulle nog lika gärna använda en sådan för actionfoto som Nikon D4 (eller D3 som jag är van vid). När man väl lär sig var alla kontroller sitter är det nog hugget som stucket vilken av kamerorna som presterar bäst.

Du verkar ju i alla fall lyckats bra med både lekande barn och vuxna :)



(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?


Lägg till

Tidigare blogginlägg