Redaktör'n

Tankar om fotografi från Fotosidans redaktör Magnus Fröderberg.

Idag var Iphone den bästa kameran

Idag fick Canon EOS-1D X, 5D Mark III, 1D Mark IV och Fujifilm X-Pro1 ligga kvar på köksbordet. Sonen tvingades inne av regnet och blev naturligtvis tjurig. Barn är inte gjorda för att sitta inne och titta på Formel 1 med farfar.

När solen väl var framme fick jag tjata för att få ut sonen. I det känsliga läget kändes det inte rätt att ta med en stor kamera ut. Ner med min Iphone i fickan ut med en nypumpad fotboll under armen. Väl ute vändes humöret på en halv minut. Jag fick rätt.

Bildbehandlingen står Instagram för. Jag tycker för att det är kul att snabbt kunna fixa till bilder och publicera ut via sociala medier genom Instagram eller liknande tjänster. Det kan tyckas märkligt att en professionell fotograf som jag tycker så, men det är jag inte ensam om.

Jag tror att direktheten och enkelheten stimulerar kreativiteten. Fotografer har sedan 1970-talet använt Polaroid som också ger snabba bilder med bristande bildkvalitet. Mest känd är kanske Andy Warhol. Man kan också dra liknelser till Walter Hirsch som tog spontana bilder med en enkel Canon Dial. Hans midsommarbilder från 1967 gav upphov till en enorm debatt där bildkvalitet ställdes mot spontanitet och känsla.

Här är en bildjournalist som använder Hipstamatic. I Sverige har vi bland annat Knut Koivisto och Eva-Teréz Gölin. Båda har gett ut bilder med mobilbilder.

Senare på kvällen blev det utflykt till Dalby Stenbrott. Då fick de stora kamerorna åka med. Mer om det i nästa blogginlägg.

Inlagt 2012-07-21 20:54 | Läst 8294 ggr. | Permalink
Håller med! ibland är enkelheten skön med att snabbt och smidigt kunna dela med sig av bilderna och fota lite diskret. Den stora kameran däremot måste ju fram när det ska fotas på riktigt./ mvh Danne
Håller oxå med. Bästa kameran är den som är med :-)
Snygga bilder! Jag kör också Iphone, men Hipstamtic (har inte hunnit testa Instagram än).
Svar från froderberg 2012-07-22 00:33
Och jag har inte hunnit testa Hipstamatic ;)
Jag håller med om att den bästa kameran är den som man har med sig, även om det börjar bli ett slitet uttryck numer.
Fast ibland är det allra bäst att inte ha någon kamera alls :-) Den blir lätt ett filter som gör att man inte riktigt är deltagande.
Svar från froderberg 2012-07-22 11:56
Helt rätt. Därför var mobilen bara uppe en kort stund.
Justa bilder du fick till, spontana som ett barn kan vara. Gillar den här typen av bilder, det blir inte så teckniskt pretentiöst.
Iphone/Instagram-bilder har ju t.o.m. hittat in i Sports Illustrateds "leading off", vilket brukar vara de allra bästa bilderna i tidningen:
http://mashable.com/2012/07/17/instagram-sports-illustrated/
bättre en dålig bild som är tagen än en kanonbild som aldrig togs..

lma
Gillar din liknelse med "Polaroid", det är faktiskt väldigt likt...
Med största skillnad att ALLA vänner kan se din bild efter bara några sekunder idag! : )

MVH /David Wiberg.
Visst, den bästa kameran är den som är med. Det var därför jag köpte en X1 ..(!) Iphonebilderna ser lite "måleriska" ut - det kan jag nog tillverka från en X1-fil. Men motsatsen: att göra en en X1-fil från en Iphone går inte...

Tomas
Håller med dig. Det är bra för kreativiteten OCH lekfullheten.
Jag är stort fan av mobilbilder :) Och kommer nog alltid att vara :)
Ha en fortsatt fin sommar med sonen.
/Lena



(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?


Lägg till

Tidigare blogginlägg