Redaktör'n

Tankar om fotografi från Fotosidans redaktör Magnus Fröderberg.

Ljuset är min herre – kameran min slav

Det är lite tajt om tid på helgerna som småbarnspappa, men en kväll kan man alltid slinka ut. I måndags var jag på Grimsta IP och fotograferade jag fotboll. Jag tänkte att det kunde vara snyggt i sensommarljuset. Två minuter före matchstart gick solen ned bakom träden och planen hamnade i sugga. Jag tror faktiskt att de räknat ut det eftersom matchen TV-sändes.

Jag gav mig inte och plåtade på tills mörkret inföll. Elbelysningen ger mer dramatiska bilder än ett skuggfritt dagsljus.

Tre skallar

God fångst

Igår fortsatte jag min jakt på kvällsljuset. På onsdagar är det trav på Solvalla och alla som vill får fotografera. Jag har bara fotograferat trav en gång tidigare så det var inte helt lätt att veta vilka platser som fungerar. När väl hästarna kommer kanske inte benen syns eftersom halva banan lutar inåt.

Jag lät ljuset leda mig och den första positionen var högt upp för att få en ren bakrund i svängen där det var lågt sidoljus.

Ljuset i kurvan försvann efter två lopp. Jag provade (naturligtvis) att panorera lite. Men vid den bästa positionen för det var ljuset kasst. Solvalla är fyllt av fula skyltar så det är svårt att få rena bilder.

Det fanns lite sol kvar i den andra delen av banan. Så jag ställde mig vid trähästen där det inte var en kotte (långt till spelbås och mat).

Här var det snyggt motljus. Så snyggt att det är lätt att glömma ta actionbilder. 

Nåväl. Till slut försvinner det sista direktljuset ...

... och det är dags att söka upp det bästa elljuset.

Det var extra mycket ljus vid målgången så jag tänkte att det kunde bli dramatiskt att exponera efter det ljuset.

Jag vet inte inte hur travbilder brukar se ut. De professionella, eller till synes professionella, travfotograferna tog målgång och segrare med 70-200-zoomar. Jag har inget behov av bilder som visar vem som vann utan vill bara ha sköna bilder. Därför fick ljuset leda mig. Jag kunde också tillåta mig snävare utsnitt och fotografera de som kom bland de sista.

Jag orkade inte stanna och se de sista loppen utan tänker att det är bättre att komma tillbaka en annan gång när det är annat ljus. Och gärna skitigare väder.

VINTERTRAV 2

Den här bilden är gammal. Trav är inte min grej men när svärfars häst ska springa så måste man trotsa snöovädret. Det visade sig att snöfall är perfekt för travbilder.

- - - - - - 

PS. Här snackar vi zoomobjektiv. 86 gångers zoom: 9,3 – 800 mm med ljusstyrka 1,7! Det motsvarar 38 – 3144 mm eftersom TV-kameran har en 2/3"-sensor. Det finns även ett 100x-objektiv som jag provat. Det användes bland annat vid Alpin-VM i Åre för några år sedan. Då satt fotografen i en liten vagn på fjället mitt emot.

Inlagt 2012-08-30 19:16 | Läst 9564 ggr. | Permalink
Har sagt det förut och säger det igen. Du är en förbannat duktig fotograf, Tittade i din kameraväska och höll på få nervryck, hjärtat stannade ett tag. Du har ju kamerautrustning som kostar mer än en villa i Beverly Hills. Men som tur är så kan du backa upp det med dina fantastiska bilder =)
Svar från froderberg 2012-08-30 22:28
Tack. Med tiden blir det en del prylar. För vissa sporter krävs det lite glas för att få till det.
Härliga närbilder på hästarna!
2/3 tum - är det ungefär som Canons APS-C fast 16/9 istf 2/3 bredd/höjd?
Snygg "häst-studie" 3'e från slutet!
Ha det fint!
Johan
Svar från froderberg 2012-09-01 09:40
Nä, 2/3 är en mindre sensor. Beskärningsfaktor 3,9x jämfört med småbild. Asp-C har 1,5-1,6x. Det är bara Fujifilm som använder den storleken idag, ex i X10.
Härligt att leta efter ljuset och annorlunda grejer än de typiska bilderna oavsett ämne/objekt.
Frigörande, eller hur? :)

Å fina bilder så klart.
Svar från froderberg 2012-08-31 20:45
Ja, känslan att gå sin egen väg är skön. Alltid förundrad över att så många är ute efter samma tråkiga standardbild.



(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?


Lägg till

Tidigare blogginlägg