Redaktör'n

Tankar om fotografi från Fotosidans redaktör Magnus Fröderberg.

Arkivbilder kan vara fina snabba pengar, men ...

Det går bra nu, kan man säga :)

I dag sålde jag två arkivbilder till ett sjukhus för tre publiceringar. Bilderna, som du ser här intill, är från 2007 och 2008. Ingen av dem är typiska för hur jag brukar plåta. De är ganska bildbyråaktiga, om du förstår vad jag menar.

Men vad gör det. Pengar som pengar.

Hur kom det sig att jag fick sålt de här bilderna? Slarvigt och förenklat kan man säga att det handlar om kontakter. Jag har en deltidstjänst på Fotosidan och den övriga tiden fylls i huvudsak med fotouppdrag från kontakter som jag vårdat under många år. Vårdat genom att göra ett bra jobb. Som regel handlar det om före detta kollegor från den tid då jag jobbade som informatör eller pressfotograf.

I det här fallet är beställaren en ganska ny kontakt som tidigare jobbade på en stor organisation som jag fotograferat för under flera år. Hon har börjat en ny tjänst som informatör på ett sjukhus och behövde några bilder till hemsidan, till en affisch och till en broschyr. Hon undrade helt enkelt om jag hade några bilder som passade. Hon fick ett urval och valde ut två bilder.

Den här sålde jag förra månaden till ett universitet:

Min mest sålda bild har dragit in cirka 10.000 kronor till mig sedan Scanpix tagit sen del. Bilden föreställer kungen när han gör "raketen" inför 40.000 scouter på världens största scoutläger:

Jag får ofta frågan om vilken bildbyrå jag är med i. Förutom att Scanpix säljer några av mina nyhetsbilder lite då och då så är jag inte med i någon byrå. Jag vet inte om det är lönt.

Det kan tyckas som världens grej att en firma säljer ens bilder medan man själv är i full gång med att ta nya storsäljande bilder. Så var det för en del under 80-90-talet. Det fanns dem som fick provisioner på flera miljoner. Jag vet en naturfotograf som hade en Porsche som tjänstebil.

När jag gick i gymnasiet för sisådär 20 år sedan drömde jag om att leva på bildbyråförsäljning. Det var ingen orealistisk dröm, men jag har aldrig tagit så dåliga bilder som jag gjorde under den perioden. Jag tog de bilderna som jag trodde andra kunde vara intresserade av och inte bilderna som gav mig något. Tri-X:en åkte ut och istället blev det diafilm under några år.

Idag har många bildbyråer svårt att överleva. Priserna har dumpats och utbudet är enormt. Jag pratade härom året med en byråfotograf och kunde konstatera att jag sålde mer än han gjorde. Jag säger inte att det är omöjligt att tjäna pengar på arkivbilder, men man måste jobba på ett helt annat sätt än förr och hyra in modeller och arrangera olika situationer.

Att jag ändå lyckats sälja en hel del bilder beror antagligen på att jag har bilder som inte finns på andra ställen (och då menar jag inte de två översta bilderna). De två scoutbilderna är ett exempel på detta. Det finns inte så många som har massor av bilder på scouter. Och när man sedan får vara nästan ensam fotograf när kungen gör något spexigt på ett scoutläger så...

Fotosidan och Flickr har gjort att olika köpare hittat mina bilder när de letat efter bilder inom vissa ämnen. Flickr är trots allt en av världens största fotosajter och Fotosidan är störst i Skandinavien.

En reklambyrå i London såg den här på Flickr och gav 400 euro för den.

Den här har sålt en del via Fotosidan. Bland annat till en broschyr i Norge om friluftsliv på sommaren.


En fabrik i Dalarna hittade den här på Fotosidan och ville inreda en hel vägg i sin nyrenoverade matsal med den.

Med tanke på att jag trots allt har ett vanligt jobb så har jag inte tyckt det vara lönt att söka mig till en bildbyrå. Risken är att det är en massa jobb med att fixa till och arkivera bilder som varken engagerar mig eller säljer.

De flesta byråer vill ha mainstreambilder för att det köps flest sådana. Men det finns också ett enormt utbud av den typen av bilder. Och går man inte ens igång på att ta sådana bilder så...

Jag ska inte stänga dörren till bildbyråvärlden helt. Om det finns någon byrå som vill lägga jobb på att sälja mina gatubilder eller andra personliga bilder så är de välkomna.

Trots allt är det lönsammast att fylla sin tid med uppdrag för mig. Då vet jag att jag får betalt, och vettigt betalt dessutom. Min specialitet är att jobba mot informationsavdelningar eftersom jag kan den världen. Den här veckan har jag börjat samarbeta med två nya informationsavdelningar och bokat in flera uppdrag.

Sa jag att det går bra nu? :)

Inlagt 2012-12-20 23:45 | Läst 6853 ggr. | Permalink
Grattis!! Kul att det går bra. Och intressant att läsa om dina tankar och betraktelser vad gäller att sälja bilder. Har faktiskt själv fått sälja ett några bilder hittade på Fotosidan.... :) Jag tror att det är många som suger på det där med bildbyrå, inklusive mig själv men.... Lycka till framöver också! //Peter-L
Ja, det var faktiskt riktigt intressant läsning!
Jag antar att du tål att jag tycker att många av dina bilder är just "yrkesmässiga", tekniskt perfekta och fyller sin funktion till 100%, samt därför lite tråkiga. Men den sista bilden i detta inlägg är ett mästerverk! Otroligt inspirerande och kreativt måste jag säga. Jag har svårt att tro att du tog den av någon annan anledning än att du bara spontant såg ett spännande motiv utan pengar i åtanke, eller hur? :-)
Svar från froderberg 2012-12-21 00:28
Sista bilden är en typisk egen bild tagen under en söndagspromenad på Kungsholmen.
Makten 2012-12-21 00:39
Då borde du verkligen ägna dig mer åt sånt! :-)
Intressant läsning! Själv upplever jag samma sak som dig, själv får jag köpare då och då när det gäller arkivbilder. För mig är det mer värt att vara "uppdragsfotograf", de andra anlitar mig som fotograf och det ger mer pengar än arkivbilder tycker jag. Mycket fina bilder Magnus! Gillar bilden skarpt på kungen :) Allt gott
Roligt att det går bra. Bra jobbat! :-)

Känner verkligen igen det du skriver. Jag har sålt ganska mycket arkivbilder genom åren och affärerna har säkert till 70 procent berott på kontakter och nätverk. Via webben har jag egentligen sålt relativt lite, även om en och annan värdefull kund hittat mig den vägen också.

För min egen del har det dock inte gått så bra under det senaste året. Inte minst eftersom jag tyvärr har tröttnat på att springa omkring med digitalkameran och ta nya bilder som är säljbara. Jag funderar därför en del på hur och om det går att få spinn på bilder av gatufotokaraktär. Men det känns svårt, ärligt talat. Men jag ska ge det en chans.
Bilden med lyftkranarna och skylten är fantastisk - mycket välfunnet motiv :)
Fina bilder
Mycket intressant läsning tycker jag. Det finns utrymme både för kommersiell foto och konstnärlig. Ibland sammanfaller dom, men i övrig antar jag att det blir allt svårare att livnära sig som stock fotograf.

PS: kungabilden är kanon!
God jul & Gott nytt år till dig och redaktionen./Ingemar.
Grattis!! Men du är ju grymmeduktig också så det är ju inte så konstigt! =)
God Jul och ett Gott Nytt År!
Det känns ganska skönt i dessa nya tider att ha konstnärslön! :)
Och allt annat blir som russin i kakan! :)
/B
Ps. Kungabilden e suuuuuper! :)
Sista bilden, vilken bra bild!!! Och härligt att se det annorlunda fotot på kungen, mot vad man är van att se. Kul att äga ett sådant :)
/ Lena E



(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg