Redaktör'n

Tankar om fotografi från Fotosidans redaktör Magnus Fröderberg.

Gatufoto - andrasorteringen 2012

Att sortera ut är en nödvändighet om man ska presentera bilder. Det går inte att visa allt. Det räcker inte alltid att en bild är bra, vissa bilder tar ut varandra.

Jag brukar publicera mina bästa bilder här på Fotosidan och på Flickr. Men jag vill inte lägga ut för många bilder eftersom jag vill att det inte ska bli för tungt att bläddra igenom mina bilder.

Samtidigt är det tråkigt att hyfsade bilder bara stannar på hårddiskar. Bland pressfotografer kom webben som en välsignelse. Genom att göra bildspel på webben kan de visa fler bilder från sina reportage än som ryms i tidningen. Att göra blogginlägg kan också vara ett sätt att få nytta av fler bilder.

Här kommer lite bilder från 2012 som jag inte lagt upp i mina gallerier.

Under påsken testade jag Fujifilm X-Pro1 som är som gjord för gatufoto.

Den 15 maj uppmanades fotografer över hela världen att dokumentera dagen i projektet "A day in the world". Här är min andrasortering:

I maj var jag en långhelg i Berlin och tog gatubilder. Det blev många bilder tagna och det blev helt enkelt för mycket att visa alla som jag tyckte hade något.

När jag tittar igenom 2012 års bildskörd så ser jag att de flesta gatubilder är tagna vid några få tillfällen. Det säger mig att jag borde kunna ta ta fler bra bilder genom att fotografera oftare med fullt engagemang.

Några ströbilder:

Jag hade tänkt att fotografera en massa under sommaren men det blev nästan inga bilder alls. När min semestern började hamnade min mamma på sjukhus. Det hittade en aggressiv tumör i buken. Det blev bara en dryg timmes gatufotografering på Sjöbo marknad med en sexåring i ena handen och kameran i den andra.

Under hösten blev det nästan inget gatufotograferande alls. Jobb och många resor till mamma i Skåne tog all min tid. Jag får fotografera mer i år istället.

I min bokhylla har jag två fotoböcker med bilder som blivit utsorterade. Både är tagna av extremt duktiga gatufotografer. Den ena Lars Tunbjörks bok är "I love Borås" med ratade bilder från bokprojektet "Landet utom sig". Visst är förstasorteringen bättre, men en bra fotograf presterar ofta mycket som är nästan lika bra som det bästa.

Den andra boken är "Unseen" av Elliot Erwitt. Jag fick boken av honom när jag hade förmånen att träffa honom i New York då han fick USA:s finaste fotopris.

Vissa bilder i andrasorteringen kan vid en senare genomgång visa sig vara bättre än man först trott. Den här bilden var snarast tredjesortering för mig tills nyligen. Nu har jag börjat gilla den.

MR BLACK

Inlagt 2013-02-02 23:51 | Läst 2950 ggr. | Permalink
Tjehem vid stolpen är 1:ta sortering tycker jag. Hej hopp!
Fina bilder Magnus och man fastnar ju alltid för några tex paret vid pelarna och den promenerande kanotisten som var riktigt läckra/ mvh Danne
Hej,
Vissa bilder mognar med tiden. Vissa faller ur när man börjar tänka på att någon annan skall förstå bilden.
Du har flera bra, kanske mogna, med här.
God tur med kameran
Bob
Kvinnan i sjal som kikar runt hörnet hade jag helt klart valt ut... mycket snyggt!
Mvh
Johan



(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?


Lägg till

Tidigare blogginlägg